Kako se zaštititi u današnjem online svijetu?

blank

Koristite li javne wireles mreže, punite li baterije mobitela na javnim stanicama za punjenje? Pripazite na svoje podatke i tko im ima pristup

Nemojte puniti baterije mobitela na javnim mjestima, jer ne znate što se nalazi u pozadini stanice za punjenje – možda se zaista samo koristi punjač, ali možda se istovremeno iz vašeg telefona izvlače podaci. U svakom slučaju, koristite zaštitu na telefonu.

Izbjegavajte javne WiFi mreže, kreirajte jake lozinke za sve račune koje imate, nemojte na uređajima pohranjivati lozinke, koristite dvostupanjsku autentikaciju, pratite izvještaje o troškovima, ne objavljujte privatne informacije na društvenim mrežama.

blank

Na uređajima isključite geolokaciju, instalirajte sigurnosne zakrpe. Uređaje uvijek držite na oku, napravite backup podataka s vremena na vrijeme (lokalno, na memorijsku karticu, disk računala, na cloud s dobrom zaštitom).

Ipak, niti jedan sustav ne može zaštititi osobne podatke ukoliko ih sami ne čuvamo. Ključ je edukacija i sigurna upotreba poslovnih sustava i digitalnih uređaja, a tehnologija je tu samo kao pomoć i podrška.