Globalne isporuke pametnih telefona pale su za 9%

blank

Zbog pada potražnje u drugom tromjesečju 2022. dosegnuta je najniža tromjesečna brojka od drugog tromjesečja 2020.

Globalne isporuke pametnih telefona pale su na 287 milijuna jedinica u drugom tromjesečju 2022., što je najniža tromjesečna brojka od drugog tromjesečja 2020., kada je pandemija prvi put izbila.

Samsung je u Q2 2022 predvodio tržište sa 61,8 milijuna isporučenih pametnih telefona i 21% tržišnog udjela. Unatoč slaboj sezoni, Apple je zadržao drugo mjesto isporučivši 49,5 milijuna iPhonea za 17% tržišnog udjela.

Xiaomi je ostao na trećem mjestu s 39,6 milijuna jedinica dok su OPPO i vivo završili prvih pet sa 27,3 odnosno 25,4 milijuna jedinica.

blank

„Globalno tržište pametnih telefona pati od drugog razdoblja pada isporuka nakon kratkog oporavka u 2021., a nagli pad potražnje pogađa vodeće dobavljače,” rekao je analitičar Canalys Research Runar Bjørhovde.

“Unatoč godišnjem rastu od 6%, Samsungove isporuke pale su 16% u odnosu na prethodni kvartal jer se dobavljač borio s nezdravim razinama zaliha telefona, posebno u srednjem rangu. Samsung gura agresivne cjenovne strategije i velike promocije za svoju low-end A seriju, kako bi stimulirao potražnju potrošača na masovnom tržištu.

U premium segmentu Samsung je naglasio svoju usmjerenost na sklopive telefone i Galaxy S seriju kao pokretače profita na razvijenim tržištima. U međuvremenu, solidna potražnja za iPhone 13 serijom u Sjevernoj Americi, Kini i Europi omogućila je Appleu da raste unatoč problemima. Vrhunska klasa pokazala se relativno otpornom tijekom recesije dok su promocije i opcije financiranja pomogle u dostupnosti.”

Glavni kineski dobavljači uspjeli su stabilizirati svoju svjetsku izvedbu u usporedbi s prošlim tromjesečjem unatoč još jednoj rundi dvoznamenkastih međugodišnjih kontrakcija,” rekao je Toby Zhu, analitičar Canalysa.

blank

“Vidjeli smo kako se glavni kineski igrači usredotočuju na vrlo različite strateške prioritete tijekom krize. Xiaomi je ambiciozan proširiti svoj vrhunski portfelj u Kini kroz najnovije partnerstvo s Leicom, s novim proizvodima koji će na tržište stići u trećem tromjesečju. Također je prilagođavao cikluse nadogradnje proizvoda kako bi ubrzao lansiranje na masovno tržište, iskorištavajući svoje mogućnosti opskrbnog lanca.

OPPO je uspio ostvariti stabilan učinak u Europi u drugom tromjesečju, s povećanjem tržišnog udjela iz godine u godinu zahvaljujući značajnom ulaganju u sponzorstva i, u novije vrijeme, podizanju svijesti o održivosti, što je pomoglo u podizanju profila njegove marke.

S druge strane vivo usvaja vrlo opreznu, ali dosljednu strategiju širenja, s posebnim fokusom na izgradnju unutarnje hardverske diferencijacije kao što su ISP čipovi i kamere. U drugom tromjesečju dobavljač je ostvario stabilan rast u Latinskoj Americi dok je oporavljao svoju tržišnu poziciju na visoko konkurentnom tržištu regije APAC.”

Canalys očekuje sve veće napetosti u cijelom lancu opskrbe pametnim telefonima jer će se slabija potražnja vjerojatno nastaviti dulje vrijeme. Tržište se nalazi u iznimno izazovnim uvjetima poslovanja. Dobavljači bi trebali poboljšati transparentnost u radu s dobavljačima komponenti i partnerima u prodaji u sljedećim kvartalima. Geopolitička pitanja, pad povjerenja potrošača i visoka inflacija nastavit će štetiti budućim tržišnim performansama, unatoč nadolazećim novim lansiranjima i festivalskim rasprodajama u drugoj polovici 2022.