Hrvatski Telekom planira trostruko povećanje kapaciteta mreže

blank
Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma

Uz informaciju da će Hrvatski Telekom u idućih godinu dana svima u Hrvatskoj osigurati internetske brzine od minimalno 20 Mb/s pa do 1 Gb/s Uprava HT-a predstavila je planove ulaganja u mrežnu infrastrukturu i razvoj novih inovativnih telekomunikacijskih i ICT usluga u narednom periodu poslovanja kompanije.

Hrvatski Telekom planira trostruko povećanje kapaciteta mreže i uspostavljanje preduvjeta za daljnju implementaciju 5G tehnologije i novih inteligentnih usluga poput Interneta stvari. Procjenjuje da će do 2020. preko 30 milijardi uređaja u svijetu biti povezani na Internet. Kroz trajanje od dvije godine obuhvatit će više od 2000 lokacija. Najnoviji tehnološki koncepti uključuju pametne antene, agregacije raspoloživog radiofrekevencijskog spektra i spektralno-djelotvornije modulacijske tehnike.

Vrijednost ulaganja u novu mobilnu mrežu budućnosti veći je od milijarde kuna, a usklađivanjem regulacije naknade za pravo puta s najrazvijenijim EU članicama, kroz četiri godine HT bi uložio i do 1,4 milijardi kuna u optiku te time osigurao za ukupno 760.000 kućanstava minimalne brzine od 100 Mbit/s.

Realizacija kapitalnih ulaganja HT-a na polugodištu ove godine povećana je za 8,3 posto u odnosu na prvo polugodište 2017. te iznosi ukupno 822 milijuna kuna.

Hrvatski Telekom ulaže u najnoviju tehnologiju i modernizaciju infrastrukture 25 posto svojih prihoda svake godine, što je iznad prosjeka industrije na europskoj razini. Ulažemo u novu mobilnu mrežu budućnosti, razvijamo inovativne proizvode i podižemo kvalitetu usluge za privatne i poslovne korisnike, no uz to istražujemo nova područja rasta koja će obogatiti život korisnika u budućnosti. U idućih godinu dana osigurat ćemo svim korisnicima u Republici Hrvatskoj mogućnost pristupa Internet brzinama od minimalno 20 Mb/s do 1 Gb/s“, poručio je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

HT je predstavio novu ponuda koja uključuje brzi Internet i razgovore prema fiksnim i mobilnim mrežama već od 149 kn u Magenti 1 na brzini od minimalno 20 Mb/s s još većom dostupnosti koristeći 4G i optičku mrežu. U mobilnom segmentu Hrvatski Telekom svim svojim M1 korisnicima nudi bogatu mobilnu tarifu za 1 kn prvih 6 mjeseci, koja sadrži 20 GB, neograničene minute i SMS-ove, Maxtv To Go te jednu aplikaciju s neograničenim prometom po izboru.

blank
Davor Tomašković, Boris Drilo, Siniša Đuranović, Maruška Vizek, Nataša Rapaić, Saša Kramar i Marija Felkel