HT će prvi na hrvatskom tržištu ponuditi arhitekturu za milijune IoT uređaja

blank

Atos će implementirati ključnu IoT platformu za Hrvatski Telekom, a početak komercijalne upotrebe platforme očekuje se u listopadu ove godine

Hrvatski Telekom će uz tvrtku Atos, dugogodišnjeg partnera, prvi na hrvatskom tržištu ponuditi cjelovitu IoT arhitekturu i pripremiti se za dolazak milijuna spojenih uređaja putem 5G mreže. Potpisani ugovor između Atosa i HT-a podrazumijeva instalaciju, integraciju, konfiguraciju i puštanje nove platforme u produkcijski rad, a lokalni tim Atosovih stručnjaka bit će zadužen i za njezino održavanje.

Atos je s implementacijom ovog projekta počeo u svibnju ove godine, a početak komercijalne upotrebe platforme očekuje se u listopadu 2020. Platformu je razvila njemačka tvrtka Software AG. HT je prošle godine završio s implementacijom najveće Nb-IoT mreže u Hrvatskoj.

Implementacija rješenja za pametne gradove i razvoj industrije 4.0 ovisit će o kvalitetnom povezivanju velikog broja uređaja i senzora putem mobilnih mreža. Nova IoT platforma Hrvatskog Telekoma osigurat će brzo puštanje u rad, upravljanje i prikupljanje podataka s uređaja poput pametne rasvjete, sustava navodnjavanja, robotiziranih industrijskih postrojenja i dronova.

Osim implementacije centralne platforme, Atos će razviti sučelja i niz prilagodbi za povezivanje nove platforme u mrežno i IT okruženje Hrvatskog Telekoma. Ovim će Hrvatski Telekom prvi na hrvatskom tržištu implementirati cjelovitu IoT arhitekturu i pripremiti se za dolazak milijuna spojenih uređaja putem 5G mreže.