HT počinje s gašenjem svoje 3G mreže

blank

Unatrag nekoliko godina započeo je trend gašenja 2G i 3G mobilnih mreža u svijetu, a trend se seli i na hrvatsko tržište

I dok će u nekim zemljama i dalje ostati aktivne 2G mobilne mreže u drugim se gase 3G mreže. Hrvatski Telekom najavio je da gase svoju 3G mrežu – pripremne aktivnosti su već započele, a cjelokupan projekt bi trebao biti dovršen početkom 2025. godine.

Tijekom protekla tri desetljeća implementirano je ukupno pet generacija mobilnih tehnologija – sve je počelo 11. siječnja 1991. godine s analognom mrežom Mobitel, nastavilo se 1. veljače 1996. godine s prvom digitalnom GSM mrežom Cronet, a u 2000-im uslijedile su sljedeće generacije: u 2005. godini 3G (UMTS) i 4G (LTE) u 2012. te od 2021. godine i 5G mobilna mreža.

NMT mreža Mobitel 099 s radom je prestala 31. ožujka 2005. godine, a 6000 aktivnih pretplatnika prebačeno je u GSM mrežu T-Mobile. Do danas su zadržane u radu četiri mobilne mreže.

Iz HT-a ističu kako će se postupnim gašenjem 3G mreže ubrzati prelazak na energetski učinkovitije i za korisnike kvalitetnije 4G i 5G tehnologije. Gašenje 3G tehnologije neće imati utjecaj na korištenje glasovnih i SMS usluga dok će se podatkovne usluge nastaviti pružati putem 4G i 5G mreža.

ICT sektor odgovoran je danas za 2 do 3 posto globalnih CO2 emisija te se predviđa da će do 2030. godine zbog rasta korištenja usluga iz oblaka i umjetne inteligencije dosegnuti udio od oko 7 posto. Zato je zamjena 3G s mrežama novije generacije, kao što su 4G i 5G, u skladu sa strategijom održivog poslovanja Hrvatskog Telekoma jer je riječ o mrežama koje su značajno energetski učinkovitije.

Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma
Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma

„Hrvatski Telekom svoju 3G mrežu planira postupno ugasiti što je u skladu s industrijskim trendovima te potvrđuje fokus na brže i naprednije mobilne tehnologije i usluge. Umirovljenje 3G tehnologije će nam omogućiti da frekvencijske resurse upotrijebimo za 4G i 5G tehnologije što će se reflektirati u boljoj usluzi za naše korisnike. Završetkom ovog procesa naša mreža će također smanjiti ugljični otisak po prenesenoj količini podataka s obzirom da je 4G tehnologija pet puta, a 5G tehnologija čak 15 puta energetski učinkovitija od 3G-a. Isti postupak provode već brojni svjetski i europski telekomi, koji supstituiraju 3G u korist naprednijih mreža koje omogućavaju veće brzine, manju latenciju, poboljšani kapacitet te su spremne podržati nove tehnologije. Dodatnim ulaganjima u unaprjeđenje 4G i 5G mreže otvorit ćemo mogućnosti za daljnje inovacije i poboljšanu povezanost, što će pozitivno utjecati i na društveni i gospodarski razvoj“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije (CTIO) Hrvatskog Telekoma.

Korisnici koji upotrebljavaju 2G ili 3G uređaje i nemaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologijama mogu nastaviti s korištenjem svojih usluga putem 2G tehnologije koju HT i dalje zadržava u radu i koja omogućava neometano korištenje govornih i tekstualnih usluga odnosno poziva i SMS poruka te korištenje podatkovnog prometa sukladno mogućnostima.

Svi korisnici koji posjeduju SIM karticu starije tehnologije mogu bez naknade zamijeniti u bilo kojem trenutku na prodajnim mjestima Hrvatskog Telekoma. Gašenje 3G mreže odnosi se na korištenje u Hrvatskoj te neće uzrokovati promjene u vašim mjesečnim troškovima.