Huawei Global Analyst Summit 2020: za istraživanje i razvoj 30 posto više

Guo Ping, CEO Huawei
Guo Ping, CEO Huawei

Huawei se, unatoč slabijoj prodaji i američkim sankcijama, fokusira na istraživanje i razvoj

U kineskom Shenzhenu održan je prvi dan 17. Huawei Global Analyst Summita na kojem su glavne teme kako možemo zajedno raditi na izgradnji potpuno povezanog, inteligentnog svijeta u narednih 20 do 30 godina. Summit je okupio oko 2000 osoba iz telekom industrije i svijeta financija.

Huaweijev rotacijski predsjednik Guo Ping priznao je da imaju poteškoća s osvajanjem globalnih ugovora otkako je dodan na crnu listu američke administracije, a situacija započeta 19. svibnja 2019. godine ne primiče se svojem kraju.

Guo Ping, CEO Huawei
Guo Ping, CEO Huawei

U trenutnoj situaciji fokusirani su na razvoj i istraživanje novih proizvoda, uz rast od 29,8 posto u 2019. godini, a za sada njihov lanac opskrbe i poslovanja odolijeva svim izazovima, iako bilježe slabiju prodaju. U 2019. godini prihod je iznosio 858,8 milijardi juana, a profit 62,7 milijardi juana.

Iz Huaweija se pitaju i što će američka zabrana pristupa komponentama proizvedenim u inozemstvu donijeti svijetu. Radi se o najnovijem potezu američkog ministarstva trgovine obznanjenog sredinom svibnja. Trenutno proučavaju i procjenjuju najnoviji potez, uz oprez oko financije prognoze za 2020. godinu.

Ipak, Huawei je preživio posljednjih 12 mjeseci te su na putu pronalaska rješenja koje bi se trebalo dogoditi uskoro. U 2019. godini Huawei je od američkih kompanija kupio robu u vrijednosti 18,7 milijardi USD, a u više od 170 zemalja svijeta tijekom svoje 30-godišnje povijesti implementirali su više od 1500 ugovora koji se odnose na mreže. Opslužuju više od 3 milijarde ljudi širom svijeta.

Dugoročno gledano, Huaweijev prvi čovjek Guo procjenjuje da bi američki potezi mogli uzdrmati i povjerenje u korištenje američke tehnologije, donijeti eskalaciju sukoba u globalnoj industriji te, na kraju, naštetiti i američkim interesima. U inteligentnom svijetu vidi više mogućnosti za suradnju nego za konkuriranje jednih drugima.

Do 2025. godine digitalna ekonomija u svijetu će činiti 23 bilijuna USD (23.000 milijardi USD), što znači da ICT industrija još uvijek ima veliki potencijal.

Prvi Huawei Global Analyst Summit održan je 2004. godine i od tada se održava svake godine u proljeće.