Huawei kupuje BlackBerryjeve patente

blank

BlackBerry je Huaweiju prodao nekoliko patenata koji se odnose na mobilne tehnologije, iako se nagađalo o čak 90 patenata

Financijski direktor BlackBerryja Steve Rai potvrdio je prodaju određenog broja patenata koji su u intelektualnom vlasništvu kanadske tvrtke BlackBerry (do 30. siječnja 2013. tvrtka se zvala RIM odnosno Research In Motion). Prijenos prava već je registriran kod američkih patentnih tijela.

Podsjetimo se, BlackBerry je svoj brand pametnih telefona BlackBerry 2016. godine prodao kineskom TCL-u, a s posljednjim danom kolovoza 2020. godine TCL više ne koristi taj brand jer je istekao ugovor. Prava na BlackBerry brand zatim je otkupio start-up OnwardMobility.

Huawei će koristiti BlackBerryjeve patente koje RIM više aktivno ne koristi u svojim ugašenim poslovnim linijama; dakle, radi se o malom broju patenata koji više nisu relevantni za BlackBerryjev posao. BlackBerry je nakon prodaje svojeg branda za proizvodnju pametnih telefona u 2016. godini svoj fokus preusmjerio na enterprise sektor (tvrtke), IoT (Internet of Things odnosno internet stvari) te sigurnosni softver.

blank

RIM je osnovan 1984. godine u Waterloo, Ontario (Kanada), BlackBerry su predstavili 1999. godine i bili vrlo uspješni kod poslovnih korisnika, a pad je uslijedio 15-ak godina kasnije te su prestali s proizvodnjom telefona kojima je zaštitni znak bila fizička QWERTY tipkovnica i softver s daleko boljom zaštitom nego kod drugih operativnih sustava iz tog vremena.

Pročitajte povijesni pregled BlackBerryja, od 1984. do 2020. godine