Huawei oduševio posjetitelje MWC Barcelona prije samog početka

blank

Dva nova prijenosna računala prva su predstavljena na ekskluzivnom događanju u Barceloni na kojem je Huawei glavnu stvar ipak sačuvao za sam kraj prezentacije, a to je preklopni pametni telefon.

Otkrit ćemo vam odmah o čemu se radi, o Huawei Mate X, ali ćete za detalje ipak prvo morati pročitati informacije o dva prijenosna računala.

Huawei MateBook X Pro

blankNaglasak je na dizajnu, inovativnim tehnologijama i inteligentnom iskustvu, a Huawei MateBook X Pro dostupan će biti u dvije boje – Space Gray i Mystic Silver, uz unibody metalni dizajn.

Ekran nudi dijagonalu od 13,9 inča 4,9 mm najmanja je debljina kućišta. 91% površine ekran prekriva, uz omjer 3:2, ali i 16:9 se može podesiti omjer stranica ekrana. Rezolucija je 3000 x 2000 px, gurtoća piksela 260 ppi, a svjetlina 450 nits.

blankHuawei MateBook X Pro može se pohvaliti s Wi-Fi brzinom do 1733 Mb/s, ima Thunderbolt 3 utor a cijeli prijenosnik pokreće Intel i7 8 gen procesor uz GeForce grafiku MX250. Ugrađen je senzor otiska prsta u gornjem desnom kutu, a ispod senzora nalazi se i tipka za pokretanje računala pa jednim pritiskom se pokreće i otključava prijenosnik. S obje strane kućišta ugrađena su po dva zvučnika, uz podržan Dolby Atmos zvuk.

blankSada ćemo predstaviti još jednu veliku novost, a to je Huawei Share OneHop uz koji se jednostavnim prislananjem mobitela na površinu s desne strane tipkovnice automatski pokreće prijenos fotografije, na primjer. Kao kad dotaknemo dva mobitela s NFC tehnologijom. Prijenos sadržaja moguć je u oba smjera.

blankAli, nije to sve – ukoliko na mobitelu označimo neki tekst i odaberemo opciju Copy, na prijenosnom računalu možemo odabrati Paste (zalijepi) jer se stavka smještena u clipboard automatski pohranjuje i u clipboard drugog uparenog uređaja. Isto je moguće i u obrnutom smjeru. Možemo na laptopu Huawei MateBook X Pro cropati dio fotografije a zatim odmah taj izrezani dio poslati na mobitel.

Huawei MateBook 14

blankUz Huawei MateBook 13 predstavljen nedavno na CES 2019 u Las Vegasu, novost je još jedan prijenosnik – Huawei MateBook 14, tako da sada MateBook obitelj čine ukupno četiri modela.

blank
Huawei MateBook 13

MateBook 14 ima ekran od 14 inča, 90% površine ekran pokriva. A popup kamera smještena je ili bolje rečeno skrivena na tipki F6, kao i na prošlogodišnjem modelu laptopa. Ovo je prvi na svijetu prijenosnik na kojem se prelaskom s tri prsta po ekranu može napraviti screenshot, kao i na Huawei mobitelima. Inače omjer stranica ekrana je 3:2, a rezolucija 2160 x 1440 piksela.

Najjača verzija imat će Intel i7 8565 osme generacije, nVidia MX250 grafiku, do 2 GB radne memorije, a baterija će potrajati od 10,5 do 15 sati, ovisno što se radi na prijenosnom računalu. Od priključaka ima USB 2.0, USB 3.0, USB-C, audio ulaz i HDMI. Također je podržan Huawei Share OneHop.

5G modemi

blank
Huawei 5G CPE Pro
blank
Huawei 5G Mobile WiFi

Huawei je u Barceloni predstavio nove 5G modeme – Huawei 5G CPE Pro je najbrži 5G CPE na svijetu te omogućuje do 4,66 Gb/s brzinu prijenosa (teoretski) dok se u živoj mreži može postići do 3,2 Gb/s. Downlink peak preko WiFi 6 iznosi 4,8 Gb/s, a podržan je IP65 certifikat zaštite od prašine i vode. Mobilni Wi-Fi Huawei 5G Mobile također je novost te omogućuje pristup 5G mrežama u pokretu.

Huawei Mate X

blankPrvi 5G pametni telefon iz Huaweija je Mate X. Ovo je prvi 7 nm 2G/3G/4G/5G multimode modem kojeg pokreće Kirin 980 čipset. Download link ide do 4,66 Gb/s na 6 GHz pa se film od 1 GB može preuzeti za samo 3 sekunde. Ugrađena su dva SIM utora – jedan podržava 2G/3G/4G/5G mreže, a drugi 2G/3G/4G. Spomenimo brzo punjenje baterije kapaciteta 4500 mAh koja se uz punjač snage 55 W puni čak 600% brže nego baterija ugrađena u iPhone XS Max – za 30 minuta baterija Huaweija Mate X napunit će se do 85%. Ipak, u uređaj su ugrađene dvije odvojene baterije.

blankA sad slijedi glavna stvar, a to je preklopni ekran koji se u srednjem dijelu savija bez ikakvih problema. Na žalost, tijekom predstavljanja uređaja u Barceloni dan prije otvaranja Mobile World Congressa nije nikome bilo moguće dotaknuti novi Mate X jer je bio skriven unutar stakla, ali su otkrivene specifikacije i cijena.

Ekran kad se rasklopi nudi 8 inča, u omjeru 8:7,1 uz rezoluciju 2489 x 2200 piksela. Kad se preklopi, na prednjoj se strani nalazi ekran od 6,6 inča(omjer stranica je 19,5:9), a u tom slučaju na stražnjoj strani imamo ekran od 6,38 inča u omjeru 25:9. Na boku je smješten senzor otiska prsta, ugrađene su Leica kamere – prednja je također Leica i potpuno je nova.

Pogledajte kako je izgledalo predstavljanje novog Huawei Mate X u Barceloni:

Spomenimo kako preklopni dio Huaweija Mate X ima više od 100 komponenti koje su, sudeći prema viđenom na pozornici tijekom predstavljanja, savršeno funkcionirale. Kad se Mate X rasklopi, debljine je 5,4 mm, a 11 mm kad je preklopljen. Uz hinge dizajn, Huawei Mate X dolazi sredinom 2019. godine, a cijena je već poznata:
2299 eura ili otprilike 17.240 kuna. U telefon je ugrađeno 8 GB radne memorije, a interna iznosi 512 GB.