Huawei svijetu predstavio novi HarmonyOS, najavio P50 seriju i mnoge druge novosti

blank

Već dugo vremena nismo vidjeli toliko novosti kao na današnjem Huaweijevom predstavljanju novog softvera i novih uređaja

Huawei se ne predaje, sažetak je više od sat vremena dugog predstavljanja ne samo novog operativnog sustava HarmonyOS koji će doći na oko 100 uređaja nego i većeg broja noviteta.

Iako je na početku predstavljanja pokazan HarmonyOS, mi ćemo krenuti od kraja – na kraju su prikazane fotografije nove Huawei P50 serije, uz natpis Leica na stražnjoj strani. Što znači da se suradnja kineske i njemačke tvrtke i dalje nastavlja.

blank blank blank

Na online predstavljanju nije objavljena informacija o svjetskoj premijeri nove P50 serije, koju željno iščekujemo, a naročito što se tiče ugrađenih kamera. Svidio nam se i poprilično tanak dizajn telefona, elegantne linije dolaze do izražaja, a sve ostalo će ostati obavijeno velom tajne.

Jasno, ne muči Huawei samo problem nabavke 5G komponenti (zbog američkih sankcija) nego općeniti nedostatak čipseta na tržištu. Nadamo se da nećemo na predstavljanje P50 serije čekati jesen.

HarmonyOS

blank

Idemo sada na HarmonyOS. Velika je pozornost novog operativnog sustava posvećena postavkama te povezivanju. Prije pet godina je Huawei počeo s dizajniranjem OS-a HarmonyOS, a danas se taj OS može koristiti na različitim vrstama uređaja, koje imaju samo 128 kB RAM-a (da, samo 128 kB radne memorije).

Control Panel postaje središnje mjesto na HarmonyOS-u na kojem se može upravljati raznim drugim uređajima. Na ekranu je dovoljno samo povući ikonu jednog uređaja prema ikoni drugog uređaja i tako ih spojiti, što je daleko lakše i jednostavnije spajanje.

Na drugim OS-ovim za to je potrebno jako puno koraka – pretraživanje uređaja, pa spajanje pa čekanje dok se spoje. Ovo je daleko brže i jednostavnije za korisnike. Otvaraju se time neke nove mogućnosti spajanja i povezivanja, recimo možete prebaciti video poziv s mobitela na televizor.

blank

Može se čak prebaciti na taj način i razne dokumente s jednog na drugi uređaj, jednostavnim povlačenjem po ekranu. Ovo je zgodno kad nekome preko mobitela želimo poslati npr. fotografiju koja se nalazi na računalu; ne moramo prvo prebaciti file na mobitel pa ga onda poslati – dovoljno ga je samo povući s jednog na drugi ekran.

Povezivanje s drugim uređajima koji podržavaju HarmonyOS je jednostavno: dovoljno je samo nasloniti pametni telefon na uređaj, a zatim se sve upravlja preko sučelja na telefonu, kroz mobilnu aplikaciju za recimo hladnjak, pećnicu ili nešto drugi kod kuće.

blank

Stvaranje mapa na početnom ekranu telefona je isto kao i na Android i iOS uređajima – dovoljno ih je samo povući jednu na drugu. Zgodno je izvedeno povećavanje widgeta na početnom ekranu – recimo, ako imamo ikonu za alarm, dovoljno je potegnuti prstom po ikoni i ona će se povećati.

HarmonyOS donosi i bolje upravljanje baterijom te potrošnjom hardverskih resursa uređaja. Isti uređaj, recimo Huawei Mate 40 Pro, uz EMUI 11 će imati 4,7 sati trajanja baterije dok će uz HarmonyOS trajanje baterije biti 5,1 sati, pri korištenju 90 fps. Huawei kaže da će na iPhone 12 Pro Max, uz 60 fps baterija trajati 3,9 sati.

blank

Objavljene su i informacije o dolasku HarmonyOS-a na oko 100 uređaja koje je Huawei predstavio unatrag nekoliko godina. Nadogradnje počinju već od danas 2. lipnja. U trećem kvartalu ove godine HarmonyOS dolazi na Mate 40, P40 i Mate 30 serije, na nova 6, nova 7 i nova 8 pametne telefone te Mate 20 seriju i MatePad.

U četvrtom kvartalu ove godine HarmonyOS dolazi čak i na Mate 20X telefone te na M6 tablete, a svakako je najveće iznenađenje nadogradnja s HarmonyOS na Huawei Mate 9, Mate 10 i P20 te nova 5 u prvoj polovici sljedeće godine.

blank blank

Huawei je predstavio i veći broj različitih uređaja, o kojima ćemo također pisati na Portofon.com:
Huawei Watch 3
Huawei Watch 3 Pro
Huawei FreeBuds 4
Huawei MatePad Pro
Huawei M-Pencil
Huawei MateView

Huawei Watch 3
Huawei Watch 3
Huawei FreeBuds 4
Huawei FreeBuds 4
Huawei MatePad Pro
Huawei MatePad Pro