Huawei u Zagrebu predstavio zanimljiv tablet

blank

Huawei MatePad Pro je prvi na svijetu tablet s omjerom ekrana i kućišta u odnosu od 90 posto

Huawei je u Barceloni krajem veljače 2020. predstavio novi MatePad Pro, a ubrzo je uslijedila i hrvatska premijera. Huawei je u Zagrebu, uz P40 lite i preklopni Mate Xs sa savitljivim ekranom od 8 inča predstavio i ovaj novi tablet koji donosi novosti više nego ijedan tablet do sada.

blank

Uz veliki ekran koji prekriva gotovo cijeli prednji dio tableta nama je zanimljiv i umreženi Multi-zaslon rad s pametnim telefonom. Naime, nakon uparivanja telefona i tableta, na ekranu tableta pojavljuje se virtualni prikaz ekrana telefona, a zatim je moguće preko tableta upravljati radom mobitela.

Moguće je, na primjer, s ekrana mobitela na tablet povlačenjem datoteka iz jednog u drugi prozor prebaciti fotografije, video zapise, različite dokumente, što olakšava komunikaciju između dva uređaja, a dokumenti se pohranjuju u međumemoriju. Ovakav način rada podržava više od 3000 aplikacija. Podržano je i snimanje ekrana (screenshot).

blank

blank

Konkurenti imaju manju pokrivenost prednje površine ekranom: Samsung Tab S6 s rubom ekrana od 8,5 mm nudi 83 posto, ekran kod Apple iPad Pro ima rub od 8,3 mm te prekriva 84,6 posto. Huaweijev MatePad Pro debljine je 7,2 mm.

Novi Huaweijev tablet zanimljiv je i po tome što je prvi na svijetu s punch ekranom odnosno rupicom unutar 10,8-inčnog ekrana s rezolucijom 2560 x 1600 piksela (280 ppi). Trend koji je Honor s modelom View20 pokrenuo u siječnju 2019. nastavlja se sada i na tabletima. Ugrađena je 8-megapikselna kamera dok je na stražnjoj strani smještena 13-megapikselna kamera.

blank

blank

Nadalje, u kućište tableta ugrađena su i četiri zvučnika koji, prema najavama iz Huaweija, proizvode impresivan zvuk i surround iskustvo koje potpisuje Harman Kardon. Izgleda da je Huawei u novi tablet odlučio ugraditi sve najbolje – pokreće ga čipset Kirin 990 s podrškom za 5G mreže. Tablet će biti dostupan i bez podrške za 5G, ali i kao wireless izvedba bez SIM utora.

Radna memorija je dostupna u izvedbama od 6 GB i 8 GB, interna je 256 GB. Ugrađena je baterija kapaciteta 7250 mAh. Može se bežično puniti snagom od 27 W, a putem kabela se puni snagom od 40 W. Kapacitet baterije je dovoljan za 12 sati video reprodukcije, surfanja internetom oko 11 i pol sati, a baterija se puni za oko 2,5 sati. Ovo je prvi tablet prvi koji podržava dvostruko bežično punjenje.

blank

 

Ali, to nije sve jer se uz Huawei M-Pencil olovku može crtati i pisati po ekranu tableta. Za 30 sekundi punjenja olovka omogućuje 10 minuta korištenja, a nakon 60 minuta punjenja trajat će 10 sati. Uz magnetna svojstva, olovka se može postaviti na vrh tableta i tamo će i ostati dok se tablet prenosi.

Na tablet se može spojiti i magnetna tipkovnica s bežičnim punjenjem (može se napuniti preko samog tableta), omogućuje dvostruki kut od 60 i 70 stupnjeva, uz 1,3 mm razmaka između slova. M-pencil olovka koštat će 99 eura, a bežična tipkovnica 129 eura, saznali smo u Barceloni prilikom predstavljanja.

blank

Prodaja Huawei MatePad Pro tableta započinje krajem svibnja 2020. za Minidght Grey inačicu. Nisu objavljene cijene na hrvatskom tržištu, ali ovo su cijene koje je Huawei objavio u Barceloni, prilikom predstavljanja:

Huawei MatePad Pro 6 GB + 128 GB, Wi-Fi, 549 eura
Huawei MatePad Pro 8 GB + 256 GB, Wi-Fi, 649 eura
Huawei MatePad Pro 8 GB + 256 GB, Wi-Fi, 749 eura (uključena M-pencil olovka i pozadina s veganskom kožom)
Huawei MatePad Pro 6 GB + 128 GB, LTE, 599 eura
Huawei MatePad Pro 8 GB + 256 GB, LTE, 699 eura
Huawei MatePad Pro 8 GB + 256 GB, 5G, 799 eura
Huawei MatePad Pro 8 GB + 512 GB, 5G, 949 eura

blank