IFA 2022: Više od 1000 tvrtki iz cijelog svijeta je u Berlinu

blank

Tijekom nekoliko dana u Berlinu ćemo uživo pratiti novitete, ali i sve ono što nas očekuje do kraja godine, pred Božić

Nakon godinu dana pauze IFA se ponovo održava u Berlinu. Iako je i pandemijske 2020. godine održan IFA sajam, na kojem je Portofon.com također bio prisutan, ove godine se stvari koliko-toliko ipak vraćaju u normalu.

Nešto više od 1000 tvrtki predstavit će od 2. do 6. rujna 2022. svoje novitete – od pametnih telefona i tableta, televizora i monitora do usisavača, fenova, hladnjaka i svega onoga što u našim kućama i stanovima te u uredima radi na električnu energiju.

blank

Startup ai|coustics sa sjedištem u Berlinu poboljšava kvalitetu zvuka online seminara, vijesti, podcasta i školskih lekcija. Ovaj startup razvija inovativne audio algoritme temeljene na umjetnoj inteligenciji i modelima dubokog učenja koji poboljšavaju kvalitetu i jasnoću prijenosa glasa. Tehnologija se može koristiti s prijenosima uživo mobilnih ili stolnih računala kao i za poboljšanje audio i video zapisa.

Pametne kućne aplikacije sve više teže promicanju društvene kohezije. Familink, brend francuske tvrtke Asweshare, predstavlja umreženi okvir za slike pomoću kojeg članovi obitelji svih generacija mogu izmjenjivati fotografije i poruke čak i kada nema internetske veze.

Better@Home Service GmbH iz Berlina koristi senzorsku tehnologiju kako bi starijim osobama omogućio siguran život unutar vlastita četiri zida. BeHome kombinira modularna hardverska i softverska rješenja u skladu s potrebnom razinom skrbi: od sustava rasvjete s detektorima pokreta uz krevet do mjerača razine vode i radio komunikacija koje oglašavaju alarm ako otkriju značajna odstupanja od dnevne rutine.

Kitewinder iz Francuske još je jedan proizvod koji gleda u budućnost. Ova mini vjetroelektrana teži manje od pet kilograma, stane u svaki ruksak i kada se sklopi leti poput zmaja, iskorištavajući snagu vjetra.

Jedan od najvećih sajmova u svijetu je u rujnu 2019. godine posjetilo 238.000 ljudi, što govori o vrijednosti berlinskog sajma u svjetskim okvirima. Paralelno s IFA sajmom u Berlinu se održava i Shift Mobility te Berlin Photo Week.