Inovativni robotski sustav za ekstremne uvjete

blank

Nakon više od tri godine razvoja predstavljen je Komodo, inovativni robotski sustav na daljinsko upravljanje

Komodo, kojeg je razvila hrvatska tvrtka Dok-ing, namijenjen je za rad u ekstremnim nuklearnim, biološkim i kemijskim uvjetima. Robotski sustav Komodo Europska komisija svrstala je među top 20 inovacija iz područja sigurnosno-obrambene industrije.

blank

Riječ je o jedinstvenom stroju koji može djelovati u uvjetima otvorene vatre, eksplozije, urušavanja, visokih koncentracija eksplozivnih i toksičnih tvari, kao i u terorističkim prijetnjama.

„Naš inovativni robotski sustav djeluje u ekstremnim okolišnim uvjetima u kojima je čovjek ograničen u djelovanju ili ne može preživjeti. Stroj je daljinski upravljiv i ima elemente umjetne inteligencije, a njegove iznimne performanse čine ga jedinstvenom inovacijom u svijetu“, istaknuo je Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a , tvrtke koja je u zadnjih 30 godina uspješno razvila 15-ak inovativnih komercijalno prihvaćenih robotskih sustava.

Vjekoslav Majetić
Vjekoslav Majetić

Robotski sustav iz područja NBKO-a (nuklearne, biološke i kemijske obrane), jedan je od najznačajnijih inovativno-razvojnih sigurnosno-obrambenih projekata u Republici Hrvatskoj, čime je zaslužio mjesto među top 20 od 972 analizirana projekta iz područja sigurnosno-obrambene industrije Europske komisije.

Vozilo teško 17 tona ima hibridni pogon te zahvaljujući baterijama može djelovati u okolišnim uvjetima gdje ne mogu raditi motori s unutarnjim sagorijevanjem, primjerice gdje su niske razine kisika ili visoke temperature. Nastao je u suradnji s Fakultetom elektronike i računarstva, u potpunosti je razvijen u DOK-ING-u, a vrijednost iznosi 18,2 milijuna kuna, od čega je 50 posto sufinancirano kroz Europske strukturne i investicijske fondove.

blank