Iskon za Dan planeta Zemlje dijeli poklone

blank

Budite ekološki osviješteni – odaberite e-račun umjesto papirnate uplatnice koja vam dolazi svaki mjesec u poštanski sandučić

Danas se u 190 zemalja svijeta održava Dan planeta Zemlje, dan kad malo više razmišljamo o našem planetu. Inicijativa i obilježavanje je počelo 1970. godine na sveučilištima u SAD-u, nastavilo se 1992. godine u Rio de Janeiru na Konferencija Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju, a Opća skupština UN-a je 2009. godine datum 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Svoj prilog obilježavanju dana našeg dragog planeta drugu godinu za redom daje i Iskon. Svim Iskonovcima koji danas odaberu korištenje e-računa umjesto papirnatog osiguran je poklon: ZEKOLOŠKA vrećica za kupovinu koja je nastala u suradnji Iskona i kreativne agencije Senjor.

Kliknite na link i odaberite uslugu e-računa ispunjavanjem forme (sama usluga se ništa ne naplaćuje) i pričekajte prvi e-račun zajedno sa Zekološkom vrećicom. Broj poklona je ograničen pa zato požurite i napravite svoj mali zeleni korak na Dan planeta Zemlje ispunjavanjem forme za primanje računa u e-mail sandučić, a ne u poštanski sandučić.

U suradnji s udrugom Zero waste Croatia Iskon je ususret Danu planeta Zemlje pripremio i seriju kratkih motivirajućih videa o ostalim načinima na koje, uz zaista minimalno truda, svatko može pomoći očuvanju okoliša.

Osnivačica udruge Anamarija Prgomet od 2017. godine primjenjuje 5R principe Zero waste načina života: refuse (odbij), reduce (smanji), reuse (ponovno upotrijebi), recycle (recikliraj) i rot (dovedi do truljenja).

Za gotovo svaki uporabni predmet u domaćinstvu pronašla je ekološki prihvatljiviju zamjenu, koristi prijevozna sredstva koja ne štete okolišu, bira isključivo odjeću od prirodnih materijala, sama izrađuje kreme za lice i pastu za zube, redovito kompostira, a ove je godine posadila i svoj vrt u Poreču u kojem živi.

Anamarija je i pokretačica digitalne platforme za cirkularnu ekonomiju u nastanku „Sharing is caring“, a Poreč će uskoro postati bogatiji za jednu njenu zero waste destinaciju: kafić Život koji će posjetiteljma u centru grada nuditi isključivo veganske proizvode domaćih proizvođača.

Anamarija Prgomet
Anamarija Prgomet

Zašto je važno posaditi makar jednu biljku za svoju balkonsku dasku, povremeno odabrati bicikliranje, odbiti nepotrebni ulazak proizvoda i ambalaža u svoj dom, štedjeti energiju i sjetiti se ponijeti tu platnenu vrećicu u shopping? Poslušajte Anamariju i odaberite svoje zelene navike na Dan planeta Zemlje.

Sve zeleniji Iskon uključuje se u obilježavanje Dana planeta Zemlje. Nakon aktivnog rada na svojim malim-velikim zelenim koracima, njihovi su poslovni prostori u potpunosti oslobođeni plastične ambalaže i posuđa, broj printera sveden je na minimum a koševi ispod stolova zamijenjeni su sortirnim stanicama u hodnicima poslovnih zgrada. Iskon svojim zaposlenicima nudi mogućnost vožnje službenim biciklima na sastanke, a u zelenim koracima pomažu im i korisnici sve češćim odabirom e-računa.