Isprobali smo: kako se koristi mobilna aplikacija BeReal?

blank

Nakon preuzimanja iz trgovine s aplikacijama novu društvenu mrežu postavit ćete na svoj smartphone kroz nekoliko klikova

Nakon Facebooka, Twittera, Instagrama, TikToka sljedeća mreža koju biste mogli koristiti je BeReal. Francuska društvena mreža „ispletena“ je u 2020. godini, ali tek sada doživljava svoj rast. Iz Android Play Store trgovine preuzeta je milijun puta. Nismo odoljeli, instalirali smo ju na svoj pametni telefon.

Aplikacija BeReal veličine 74 MB može se instalirati na Android telefone s verzijom 5.0 ili višom, a dostupna je i za Appleove iPhone i iPod touch uređaje s minimalno iOS 13.0. Dakle, zahtjeve ispunjavaju svi pametni telefoni predstavljeni u posljednjih nekoliko i više godina.

blank

U trgovini Play Store upisali smo „ber“ i već nam je aplikacija sugerirana. Dakle, preuzima se i popularna je. 20-ak sekundi kasnije aplikacija je bila instalirana na naš Android 12 telefon, a zatim je kroz četiri koraka objašnjeno kako BeReal funkcionira.

Upisali smo na početku postavki u aplikaciji svoje pravi ime i prezime (iako vas nitko na to ne tjera), tražili su nas i datum rođenja te broj telefona putem kojeg će se nekoliko trenutaka kasnije autorizirati sve putem SMS poruke sa šesteroznamenkastim brojem koji se upisuje u aplikaciju. Zatim slijedi dodavanje vašeg korisničkog imena (username) koje mora biti jedinstveno, ali se može bilo kada promijeniti u nešto drugo.

Aplikacija traži dopuštenje pristupa našim telefonskim kontaktima (u ovom trenutku nitko nije napravio profil), kameri i lokaciji našeg pametnog telefona.

blank

blank

blank

Naša prva BeReal objava

Iako je ovo samo još jedna društvena mreža na kojoj ćete ostavljati svoju intimu i trenutke u kojima se nalazite, ipak je drugačija. Na Instagramu gotovo svi koriste razne filtre i ono što vidite nije stvarno. Zbog toga je tvorac aplikacije BeReal Alexis Barreyat cijelu stvar zamislio drugačije. Morat ćete biti stvarni, bez trikova, filtra i lažnog sjaja.

Svaki dan možete snimiti po jednu fotografiju, a ona će sadržavati 360-stupanjsku situaciju oko vas. Naime, najprije se fotografija snima sa stražnjom, a zatim i s prednjom kamerom čiji se selfie kadar pojavljuje u gornjem lijevom kutu. Za snimanje imate maksimalno dvije minute, ako ne želite dobiti dodatnu oznaku koja će vašim prijateljima dati do znanja kako fotografija nije nastala unutar 120 sekundi.

blank

Nakon što (se) snimite vaši prijatelji će vidjeti što u tom trenutku radite i gdje se nalazite, bez mogućnosti uljepšavanja u bilo kojem smislu. Morat ćete biti zaista onakvi kakvi i jeste, stvarni, realni. Omogućeno je komentiranje drugih objava, može se chat-ati, ali i kliknuti na emotikon koji se zove RealMoji.

U postavkama aplikacije moguće je odabrati tko će moći vidjeti vašu objavu (prijatelji ili bilo tko na BeReal mreži), možemo dopustiti ili ograničiti dijeljenje naše lokacije, a omogućeno je i snimanje BeReal objava na pametni telefon.

blank

U objavi je moguće dodati nekakav opis, a zatim je moguće i pozvati prijatelje (poslati im pozivnicu) u BeReal aplikaciju. Objava se može i naknadno podijeliti na SnapChat, Instagram, Twitter, Facebook i drugim društvenim mrežama.

I to je to! Ovo je vrlo jednostavna aplikacija za postavljanje i korištenje. Prethodno se samo uredite jer popravaka i editiranja više nema, nakon objave. Eventualno objavu možete izbrisati, ako niste s njom zadovoljni. Za sljedeću objavu dobit ćete nasumični poziv za sljedeću objavu. Želite li vidjeti detaljnije nečiju objavu, nema opcije uvećavanja odnosno zumiranja.

blank