Ispitali smo: postoje li opasne bakterije na našim mobitelima?

blank

Na ispitivanje u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ odnijeli smo četiri mobitela kako bismo provjerili njihovu bakteriološku sliku

Ispitivanje na prisutnost bakterija provedeno je u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (Služba za zdravstvenu ekologiju) na četiri modela mobitela – Dancall Logic, Samsung Galaxy S4, Sony Ericsson Satio i T-Mobile G1 (prvi Android pametni telefon).

blank

Samsung smo prije ispitivanja aktivno koristili 15 dana, a na ispitivanje smo predali i mobitel Dancall koji se nije koristio duži niz godina. Preostala dva mobitela su povremeno korištena tijekom dužeg perioda.

Tražili smo ispitivanje mobitela na prisutnost bakterija. Ispitivanje je provedeno pod vodstvom dr. sc. Ivančice Kovaček, dr. med., spec. med. mikrob. s parasit. odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

dr. sc. Ivančica Kovaček, dr. med., spec. med. mikrob. s parasit.
dr. sc. Ivančica Kovaček, dr. med., spec. med. mikrob. s parasit.

blank

Korištena je metoda uzimanja briseva tako što su sterilni bris namočili u sterilnu fiziološku otopinu, malo ga ocijedili, zatim prebrisali tipkovnicu i ekran mobitela tako što su bris okretali u ruci te uzeli bris iz nekoliko smjerova.

Bris su zatim analizirali na prisustvo ukupnog broja bakterija i prisustvo Enterobacteriacea (enterobakterija) nacjepljivanjem na različite mikrobiološke podloge u Petrijevim zdjelicama metodom kultivacije.

U brisevima su pronađene aerobno mezofilne bakterije koje su ubikvitarne – nalaze se svuda oko nas, ali ne u velikom broju što je logično jer su mobiteli suhi i nemaju hranjivu podlogu. Na njima nema vode niti hranjivih tvari koje bi omogućavale rast bakterija tako da se bakterije ne mogu održati.

Na brisevima nisu pronađene enterobakterije što znači da ih zadnjih nekoliko sati nisu dirale osobe s prljavim rukama (nakon obavljanja nužde ili diranja hrane koja dolazi u dodir sa zemljom). Ove bakterije će same uginuti ako na površini nema vode i hranjivih tvari.

blank

blank

Nema bakterija, ali…

…kad koristite mobitel ne biste ga trebali dirati s masnim, prljavim rukama jer se u masnoći dulje vremena mogu zadržati bakterije. Možemo zaključiti kako mobiteli nisu stvari putem kojih bi se neke opasne bolesti mogle prenositi, za razliku od virusa i prljavih ruku. A mobitel Dancall, star više od 20 godina, više je zanimljiv zbog svoje starosti nego zbog bakterija na kućištu. Bakterije su s njega već odavno nestale.

Zahvaljujemo se Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na ustupljenom vremenu i provedenom ispitivanju. Rezultate ispitivanja možete pogledati u nastavku članka:

blank

blank