10 godina operativnog sustava Android

blank

Prije točno 10 godina predstavljen je prvi mobitel s operativnim sustavom Android. Sjećamo se tih dana, nismo niti u snu mogli pomisliti da će Android zavladati svijetom pametnih telefona, a mnoge tadašnje OS-ove poslati u…

Googleov Android obilježava svoj 10. rođendan. Točno prije 10 godina, 23. rujna 2008. godine, predstavljen je T-Mobile G1, prvi pametni telefon na svijetu s Android OS-om. U to su vrijeme svijetom vladali Symbian i Windows Mobile telefoni, ali i prvi iPhone predstavljen sredinom 2007. godine te Apple iPhone 3G iz 2008. godine s kojim je Apple započeo osvajanje tržište.

Taj prvi Android T-Mobile G1, dakle za mobilnog operatora T-Mobile, izradio je HTC. Pola godine kasnije pojavio se HTC Dream, a danas imamo na tisuće različitih modela telefona koje pogoni Android. Trenutak je ovo da se podsjetimo kako su dva outsidera, dakle tvrtke koje nisu proizvodile mobitele, Apple i Google, morale napraviti ono što nije uspjelo tisućama i tisućama inženjera i dizajnera u mnogim tadašnjim velikim imenima mobilne industrije.

blank

Prvi Android ima tipkovnicu, čime se daje do znanja kako niti tada još nije bila jasna vizija kakvi će telefoni postati hit, iako je više od godinu dana ranije Steve Jobs sve predvidio i pokazao svijetu. Malo po malo tipke su odlazile u povijest, kao i neki brandovi koji su ostali vjerni tim tipkama.

Naravno, nisu tipke bad guys u ovoj priči jer na njima je nastao ovaj tekst kojeg čitate, ali je nevjerojatna doza samouvjerenosti tadašnjih mnogih proizvođača koji su izjavljivali da su ekrani na dodir samo prolazna stvar. Tvrtke koje su godišnje prodavale više stotina milijuna mobitela bile su totalno u krivu. U međuvremenu, Android je zavladao svijetom mobilnih telefona, a svi preživjeli proizvođači su ga prigrabili kao slamku spasa. Da nisu, pitanje je koliko bi tadašnjih brandova još uvijek bilo među živima.

Pogledajte udio Androida u periodu od 2009. do 2017. godine, a prema Gartneru, u prošloj 2017. godini u svijetu je isporučeno 1,3 milijardi Android telefona:

blank

Prvi Android T-Mobile G1 ima neobičan dizajn koji nije dugo potrajao, i on je bio promašaj sa svojim akrobacijama pri otvaranju, a čak je u to vrijeme aktualni Apple iPhone 3G imao veći ekran od 3,5 inča dok je na G1 bio od 3,2 inča. Imali su istu rezoluciju ekrana od 320 x 480 piksela, a u to se vrijeme niti nije mjerila gustoća piksela. Danas znamo da se kod iPhonea radi o 165 ppi, dok G1 ima 180 ppi. Nemojte misliti da je to automatski bolje jer HTC je piksele samo smjestio na manju površinu.

blank
T-Mobile G1 i Apple iPhone

Ne možemo pričati o nekim strašnim performansama tadašnjih rivala iako to oni niti nisu znali – da će jednog dana postati ljuti rivali. Ono što je sigurno jeste da je inspiracija za Android nastala iz Appleovog operativnog sustava pa je pitanje da li bi uopće bilo Androida da nije bilo Apple iPhonea. Ako odemo dalje u usporedbe, doći ćemo do zaključka kako je Android ipak bio napredniji telefon u to vrijeme jer je s 3,2 megapikselom kamerom mogao snimati i video, za razliku od Apple iPhonea koji to s kamerom od 2 megapiksela nije podržavao. Sjećamo se i nedostatka podrške za MMS na prvom iPhoneu, a do današnjeg dana Apple nije ponudio proširivu memoriju.

blank

Model koji imamo u kolekciji starih mobitela pokreće Android 1.6 (Donut) te je pri pisanju ovog članka bilo posebno zadovoljstvo pogledati glavni izbornik tog telefona. Telefon još uvijek solidno radi, baterija nam može izdržati najmanje jedan dan u radu. Nadamo se da će telefon doživjeti 100 godina 🙂

blank

blank

blank

Današnji vladar svijeta pametnih telefona, Samsung, svoj je prvi Android telefon predstavio tek u travnju 2009. godine, bio je to Samsung Galaxy I7500 te je također imao 3,2-inčni ekran, ali kamera je imala 5 megapikselni čip. Sony Ericsson je to napravio još kasnije – u ožujku 2010. godine stigla je Sony Ericsson Xperia 10 s ekranom od 4 inča i kamerom od 8 megapiksela. Mogli bismo istraživati još duboko u prošlost, ali to ostavljamo za neku drugu priliku. Vrlo često u ruke uzmem i prvi iPhone i prvi Android te se divim tim telefonima koji su pokrenuli nešto potpuno novo, a to je sadržaj koji imamo na ekranu u prvom planu dok je dizajn u drugom planu.

Imam jedno veliko ALI kao malu (čitaj veliku) nedoumicu: iako je T-Mobile G1 službeno prvi Android telefon na svijetu, postoji još jedan model iz tog vremena, HTC Sooner, koji je ipak prvi prije prvog. Ali je bio prototip namijenjen za testiranje.