Isporuke pametnih telefona u Europi pale su 23%, Xiaomi jedini uspješan

blank

Pad se odnosi na prodaju na godišnjoj razini u prvom kvartalu 2023., što znači da je tržište na najnižim razinama više od desetljeća

Europsko tržište pametnih telefona palo je za 23% na godišnjoj razini na 38 milijuna jedinica u prvom tromjesečju 2023. To je najniži kvartalni ukupni iznos od drugog tromjesečja 2012., piše Counterpoint.

Samsung je zadržao vodstvo s 34 posto udjela unatoč padu isporuka od 27% na godišnjoj razini, uglavnom zahvaljujući uspješnom lansiranju svoje najnovije vrhunske serije Galaxy S23. Drugi je Apple je 26 posto udjela te padom isporuka od 21 posto.

Najuspješniji je bio Xiaomi, kao jedini veliki dobavljač koji je zabilježio rast isporuka (4 posto), nakon što se oporavio od vrlo lošeg prvog tromjesečja 2022. Xiaomi je povećao i svoj udio na europskom tržištu u prvom kvartalu 2023. na 19 posto (s 14 posto). Oppo je pao sa 6 na 4 posto udjela (pad isporuka 47 posto) dok je Realme smanjio udio s 4 na 3 posto (pad isporuka na godišnjoj razini je 29 posto).

blank

Izazovna gospodarska klima nastavila je snažno opterećivati europsko tržište pametnih telefona. Inflacija, kamatne stope i cijene energije ostale su visoke, razlog je i sukob između Rusije i Ukrajine. Ovo dugotrajno smanjenje europskog tržišta rezultiralo je time da je prvo tromjesečje 2023. najgore tromjesečje u regiji za isporuke pametnih telefona od drugog tromjesečja 2012.