Danas ćemo svi u Hrvatskoj dobiti jednu SMS poruku

blank

Nema nikakvog razloga za paniku – radi se o testiranju sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK)

Civilna zaštita MUP-a Republike Hrvatske danas će svim korisnicima mobitela, i hrvatskim građanima i svima koji se nalaze u roamingu u Hrvatskoj, poslati SMS poruku sadržaja:

„Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama.“

blank

Poruka će stići s odredišta HR112ALERT, slat će ih sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,). Poznat je i raspored slanja SMS poruke kao i CMS poruke koja će se u utorak 6. lipnja 2023. poslati za područje Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda i općine Stupnik.

Po prvi će se put u Hrvatskoj porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Poruka koja će građanima doći u subotu 3. lipnja 2023. je testna.

blank blank

Ako se nešto zaista dogodi SMS poruka će biti poslana samo korisnicima na tom području, a možete se prijaviti i za razne druge načine primanja obavijesti: putem e-maila, mobilne aplikacije, Facebooka, Twittera, Instagrama, Vibera…

Uz obavijest o opasnostima koje prijete poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja, što će omogućiti brži odgovor na krizu i saniranje njezinih posljedica.

blank