Isprobali smo aplikaciju Stop Covid-19

blank

Kako instalirati aplikaciju Stop Covid-19 na svoj pametni telefon s Android i iOS operativnim sustavom glavna je tema ovih dana

Hrvatsku inačicu mobilne aplikacije “Stop COVID-19”, koja se temelji na servisu kojeg su zajednički osmislili Apple i Google, razvili su hrvatski zdravstveni i IT sektor, a radi se o dobrovoljnoj, transparentnoj i privremenoj aplikaciji koja koristi privremene i anonimne podatke radi anonimnog obavještavanja o izloženosti koronavirusu.

blank

Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike kroz povećanje učinaka tradicionalnih metoda detekcije bliskih kontakata uz pomoć tehnologije koja omogućava brzo obavještavanje osobe koje su bile izložene koronavirusu.

“Riječ je o dobrovoljnoj, korisnoj mobilnoj aplikaciji za anonimno obavještavanje o izloženosti bolesti COVID-19, a njen uspjeh se temelji na savjesnom i solidarnom sudjelovanju građana”, istaknuo je ministar Vili Beroš na predstavljanju aplikacije.

Usklađenost s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR)

Aplikacija ne prikuplja osobne podatke i osigurana je njezina prekogranična interoperabilnost. Radi zaštite podataka i privatnosti, mobiteli izmjenjuju tzv. ključeve tj. nasumične nizove znakova, a svi zapisi ostvareni između dva uređaja (dvije osobe) bilježe se isključivo na mobilnim uređajima.

Dakle, isključivo se “razmjenjuju ključevi” odnosno ne traži se osobne podatke. Izradio ju je APIS, temeljem odluke Vlade, a evaluirala ju je Agencija za zaštitu osobnih podataka kako bi bila potpuno usklađena s Općom uredbom o zaštiti podataka.

blank

Svaki korisnik na anonimnoj bazi dobiva informaciju da je u nekom određenom razdoblju 14 dana unatrag bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Korisnici aplikacije dobivat će poruke jesu li imali kontakt visokog, srednjeg ili niskog rizika temeljem točno određenih parametara:
– kada je čovjek na dva metra udaljen od zaražene osobe
– duže od 15 minuta u blizini zaražene osobe
– taj kontakt se dogodio unatrag 48 sati.

Korisnik će dobiti poruku da je bio u visokorizičnom kontaktu, preporuku da ostane kod kuće i javi se svom liječniku obiteljske medicine, a na sličan način kreirane su i poruke za srednji i nizak rizik od kontakta.

Kako instalirati aplikaciju Stop Covid-19

Mobilna aplikacija Stop Covid-19 nije velika, veličine je oko 9 megabajta što znači da ju već sada možete preuzeti i isprobati, čak i ako nemate wireless signal u blizini. U Google Play i Apple AppStore trgovini upišite Stop Covid-19 i pojavit će vam se istoimena aplikacija.

blank

Osim iz ove dvije trgovine aplikacijama, možete ju preuzeti i s web stranice koronavirus.hr. Zanimljivo, ali aplikacija nije dostupna u Huawei AppGallery trgovini za vlasnike novijih Huaweijevih smartphoneova. Nadamo se da će se uskoro pojaviti, s obzirom da je Huawei u posljednje vrijeme na prvom mjestu u svijetu po prodaji pametnih telefona.

Trenutna 1.0.0 verzija prilikom instalacije traži odobrenje za pristup pozadinskim servisima, pristup mreži, prati mrežne konekcije, preventivno pazi da telefon ne ode u “sleeping” način. Koristi Bluetooth tehnologiju tako da vam Bluetooth mora cijelo vrijeme biti uključen na mobitelu (jasno, zbog toga će vam se nešto brže trošiti baterija telefona), a pri svakom pokretanju mobitela aplikacija Stop Covid-19 automatski se pokreće pa ju ne morate svaki put sami pokretati. I troši podatkovni promet, tako piše u opisu aplikacije.

blank

Nakon instalacije na telefon potrebno je samo odabrati jezik (hrvatski ili engleski) te pritisnuti na tipku Krenite. Zatim ćete biti obaviješteni da aplikacija ne prikuplja vaše osobne podatke (ime i prezime, datum rođenja, adresu, broj mobitela). Ne prikupljaju se niti lokacijski podaci (GPS), ne prati se vaše kretanje.

Podaci koji se spremaju na vaš pametni telefon i veza prema poslužitelju koji je u Republici Hrvatskoj su kriptirani, a podacima upravlja Ministarstvo zdravstva.

Zatim na mjestu u aplikaciji na kojem vam piše ISKLJUČENO pritisnite tu poziciju na ekranu vašeg mobitela, a uslijedit će nekoliko obavijesti o korištenju same aplikacije, te je potrebno odabrati opciju NASTAVI (Continue) i UKLJUČI (Turn on). Na ekranu će vam se pojaviti da je uključeno bilježenje kontakta s drugim uređajima u blizini.

Ukoliko ste zaraženi koronavirusom, na dnu ekrana odaberite “Obavijesti druge” te na sljedećem ekranu podijelite informaciju da ste zaraženi. Kako bi se spriječila zloupotreba aplikacije, na sljedećem ekranu morat ćete upisati kod koji ste dobili nakon pozitivnog testiranja na COVID-19, kako biste obavijestili druge. Obavijest će primiti samo osobe koje su bile izložene.

blank

Ukratko: aplikacija Stop Covid-19 pohranjuje sve kodove 14 dana. Ako se potvrdi zaraza, korisnik aplikacije može obavijestiti svoje kontakte u posljednjih 14 dana da je zaražen. Korisnik ne zna koga obavještava. Kontakti ne znaju od koga dolazi poruka. Sve je potpuno anonimno i dobrovoljno. Ako kontakt primi poruku o epidemiološki relevantnom kontaktu, može se samoizolirati ili obratiti liječniku – i to je dobrovoljno.

blank