Jel ovo moguće: bežično bezkontaktno punjenje pametnih telefona

blank

Xiaomi je predstavio revolucionarno punjenje telefona i drugih uređaja, pri čemu se ne koriste niti kabeli niti stalci za punjenje

Mi Air Charge Technology je novi način punjenja uređaja, poručuju iz Xiaomija. Radi se o bežičnom punjenju baterija uređaja, ali ne na način kakav inače koristimo: stavljanjem kućišta uređaja na bežični punjač.

Radi se o daljinskom punjenju temeljenom na pozicioniranju prostora i prijenosu energije. Punionica koju je Xiaomi samostalno razvio ima ugrađenih pet faznih antena koje mogu točno otkriti lokaciju pametnog telefona. Fazno kontrolno polje, sastavljeno od 144 antene, prenosi milimetarske valove izravno na telefon kroz usmjeravanje snopa.

blank

blank

Za pametne telefone Xiaomi je razvio minijaturni antenski niz s ugrađenom „antenom za određivanje položaja” i „antenskim nizom za primanje“. Antena za određivanje položaja (beacon antenna) emitira informacije o položaju s niskom potrošnjom energije. Antenski niz za primanje sastavljen je od 14 antena te pretvara milimetarski valni signal kojega emitira punionica u električnu energiju kroz krug ispravljača kako bi se iskustvo sci-fi punjenja pretvorilo u stvarnost.

Snaga punjenja na daljinu je 5 W, a uređaj treba biti u radijusu od nekoliko metara. Istovremeno se može puniti i više uređaja (svaki uređaj podržava 5 W), a čak ni fizičke prepreke ne smanjuju učinkovitost punjenja.

Za blisku budućnost Xiaomi najavljuje podršku za daljinsko punjenje pametnih satova, pametnih narukvica i drugih nosivih uređaja te zvučnike, stolne svjetiljke i druge male pametne kućanske
proizvode. Dakle, dok sjedimo i igramo igru na mobitelu, baterija se istovremeno puni.