Urnebes u svijetu pametnih telefona: Xiaomi je prestigao Apple

blank

Apple više nije niti drugi niti treći proizvođač pametnih telefona, što se tiče isporuka u trećem kvartalu – sad su četvrti, a treći je Xiaomi

Nastavlja se Appleov pad na listi proizvođača pametnih telefona – nakon što je Huawei zauzeo drugo mjesto, a na kratko čak i prvo mjesto (u proljeće ove godine), sad je Apple pao na četvrto mjesto, pokazuju podaci o isporukama pametnih telefona u svijetu, objavio je Canalys.

Xiaomi je ušao među prva tri proizvođača pametnih telefona u svijetu, a rast je primjetan već nekoliko kvartala. I dok su mnogi drugi imali pad isporuka, Xiaomi je u isto vrijeme imao povećanje.

Samsung je vodeći na listi, slijedi Huawei, a Xiaomi je za 45 posto povećao isporuke smartphoneova, u odnosu na treći kvartal 2019. godine. Xiaomi je u periodu od 1. srpnja do 30. rujna isporučio 47,1 milijuna pametnih telefona. Ipak, Xiaomi svoj uspjeh ponajviše može zahvaliti Huaweiju, naročito u Europi. Huawei je u Q3-2020 u Europi imao pad isporuka od 25 posto dok je Xiaomi u Europi rastao za čak 88 posto.

Apple je isporučio 43,2 milijuna dok je u prethodnom tromjesečju ove godine isporučio oko 38 milijuna iPhone telefona. Jasno, s obzirom da je ove godine predstavljanje pa samim time i početak prodaje nove iPhone 12 serije kasnilo mjesec dana, a dva modela (iPhone 12 mini i iPhone 12 Pro Max) s prodajom počinju tek u studenom, za očekivati je da će Apple ponovo ostvariti veći uspjeh u četvrtom kvartalu ove godine.

Samsung je vodeći na listi, isporuke su sada 80,2 milijuna pametnih telefona, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 2 posto. U prethodnom ovogodišnjem (drugom) kvartalu Samsung je isporučio oko 54 milijuna smartphoneova.

Huawei je u svijetu isporučio 51,7 milijuna uređaja, što je pad od 23 posto u odnosu na Q3-2019. U drugom ovogodišnjem kvartalu Huawei je isporučio nešto manje od 54 milijuna.

Na petom je mjestu Vivo s 31,8 milijuna isporučenih uređaja.

Radi lakšeg pregleda, ponavljamo sve brojeve za ovogodišnji treći kvartal te prodaja pametnih telefona u svijetu trenutno izgleda ovako:

1. Samsung 80,2 milijuna
2. Huawei 51,7 milijuna
3. Xiaomi 47,1 milijuna
4. Apple 43,2 milijuna
5. Vivo 31,8 milijuna
6. Oppo 31,1 milijuna
7. Realme 15,1 milijuna
8. Lenovo 10,2 milijuna
9. Transsion 8,4 milijuna (fokusirani su na afričko tržište).

Isporuke pametnih telefona u svijetu manje su za 1 posto u odnosu na Q3-2019 – ukupno je isporučeno 348 milijuna. Za očekivati je u sljedećem razdoblju daljnji pad isporuka zbog zatvaranja trgovina, a ograničena ponuda 4G čipseta na tržištu također će uzrokovati uska grla u lancu opskrbe.