Kakav pametni telefon morate imate za aplikaciju Stop Covid-19

blank

Stop Covid-19 ne može se instalirati na sve pametne telefone (na neke Huawei uređaje). Koji su minimalni uvjeti za instalaciju na Android i iOS?

Već smo pisali kako instalirati mobilnu aplikaciju Stop Covid-19 na svoj pametni telefon s Android i iOS operativnim sustavom. Međutim, aplikaciju ne možete koristiti na svim pametnim telefonima.

Uzmemo li u obzir činjenicu da oko 30 posto korisnika mobitela u Hrvatskoj ne koristi pametni telefon nego klasični mobitel (iako se taj omjer sve brže mijenja; u 2019. godini je oko 90 posto novokupljenih uređaja bio pametni telefon) te da postoje korisnici koji još koriste telefone s Windows Phone / Windows Mobile i Symbian operativnim sustavima, postotak onih koji mogu instalirati i koristiti mobilnu aplikaciju Stop Covid-19 još je manji.

Istražili smo koje su minimalne verzije Android i iOS operativnog sustava za instalaciju aplikacije Stop Covid-19.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6

Ako koristite Android pametni telefon, da biste mogli instalirati aplikaciju Stop Covid19 potrebna vam je minimalna verzija Android 6.0. To znači da morate imati smartphone star najviše pet godina (otprilike, iz vremena kad je 2015. godine predstavljen Samsung Galaxy S6), a istovremeno morate imati ažurirane “Usluge za Google Play” i “Google Mobile Services” minimalne verzije 20.18.x.

Korisnici Apple iPhone pametnih telefona u sličnoj su situaciji kao i Android korisnici – minimalna verzija je iOS 13.5. Podržavaju ju iPhone uređaji koji nisu stariji od 2015. godine, a to su svi modeli predstavljeni nakon iPhone 6S (uključujući i taj model).

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Što je s korisnicima koji koriste Windows Phone operativni sustav? Za njih (za sada) nije planirana posebna verzija mobilne aplikacije Stop Covid-19. Windows Phone sustav je zaustavljen projekt koji nema mogućnosti za exposure notification sustav. Isto vrijedi i za korisnike Symbian pametnih telefona.

Stop Covid-19 na pametnim telefonima Huawei

Zanimalo nas je planira li se podrška i za novije Huawei pametne telefone, koji nemaju podršku za Google Play trgovinu? Ovi pametni telefoni koriste AppGallery trgovinu s aplikacijama, a iz kabineta Ministarstva zdravstva te odjela komunikacija i marketinga tvrtke Apis su nam odgovorili kako za sada nema izravne podrške na uređajima Huawei.

Huawei P40 Pro
Huawei P40 Pro

Analiziraju se sukladnost i interoperabilnosti okvira Huawei Contact Shield s GAEN API-jem. Naime, funkcionalnost aplikacije oslanja se na Google i Apple Exposure Notification (GAEN) API, odnosno koriste se servisi koji su za obavještavanje o izloženosti ugrađeni samo u operacijske sustave Android i iOS.

Huawei je sa svojom trgovinom AppGallery razvio i objavio vlastiti API contact shield kao alternativu Google/Apple servisu exposure notification nakon trgovinskih prijepora između SAD-a i Kine. Vidjet ćemo (uskoro) kako će se to pitanje riješiti na globalnoj razini.

blank