Kako funkcionira Andrija, digitalni osobni asistent unutar WhatsApp aplikacije?

blank

Kako zaista funkcionira Andrija i koliko je zaista pametan? Isprobali smo putem WhatsApp aplikacije

Države koje su u početku pandemije koronavirusa imale najuspješnije odgovore u suzbijanju širenja bolesti, poput Južne Koreje i Singapura, koristile su digitalne tehnologije za individualno obraćanje građanima.

Dakle, imate li pitanje vezano uz pandemiju koronavirus i bolesti COVID-19, ne morate zvati telefonski broj i čekati dok vam se slobodna osoba javi s druge strane. Pitanje postavite Andriji. Andrija može istovremeno komunicirati s desecima tisuća osoba putem mobilne aplikacije WhatsApp.

Ime je Andrija dobio po ocu preventive Dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. “Pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unaprjeđenju trebaju se baviti svi, bez razlike”, naglašavao je Štampar važnost suradnje građana i njihove uključenosti u aktivnosti zdravstvenih institucija.

Andrija pruža pomoć na sljedeći način:
• educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih
• asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav
• omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera.

Kako funkcionira Andrija?

Prema opisu na web stranici www.koronavirus.hr, Andrija u svojem radu koristi umjetnu inteligenciju (AI), a svojim će nadljudskim snagama pomoći u borbi protiv koronavirusa. Namijenjen je svakom hrvatskom građaninu koji posjeduje pametni telefon i instaliranu aplikaciju WhatsApp. Pomoćnika Andriju možete aktivirati klikom na poveznicu na svojem pametnom telefonu, a aktivacijska poveznica objavljena je i na službenoj stranici.

Kliknuli smo na poveznicu, a unutar naše WhatsApp aplikacije pojavila se nova poruka, kao da smo odabrali novu komunikaciju s osobom iz našeg telefonskog imenika. Postavili smo pitanje:
Pozdrav. Koji su prvi simptomi koronavirusa?

Uslijedilo je upoznavanje s Andrijom te mogućnost odabira jedne od dvije ponuđene opcije:
A) Procijeni moje stanje
B) Pokaži mi sve mogućnosti

Odabrali smo opciju A. Uslijedila je zatim klasična anketa, u kojoj možemo odabrati određenu opciju i na osnovi našeg odabira stiže nam odgovarajući, unaprijed definiran odgovor. I tako nekoliko puta, odabrali smo opciju i dobili odgovor. Detaljnije pogledajte na snimkama ekrana.

blank

blank

blank

blank

 

Odgovori su informativni, razumljivi, uglavnom kratki i vrlo jasni. Ostaje nedoumica odnosno pitanje u kojem se dijelu komunikacije s Andrijom koristi umjetna inteligencija!? Što bi se dogodilo kad bi Andriju netko pitao ima li curu? Mi nismo Andriju pitali za njegov ljubavni status, ali smo mu postavili pitanje koliko je ljudi zaraženo koronavirusom u Hrvatskoj. Odgovor nismo dobili jer se ponavlja isti set pitanja i ponuđenih opcija. Postavili smo mu još dva pitanja, a odgovor je uvijek isti: Unijeli ste tekst koji nije u skladu s ponuđenim opcijama.

blank

Na web stranici koronavirus.hr se nalazi odgovor: 1704 osobe, a 415 osoba je ozdravilo (stanje na dan 14. travnja 2020.). Preminula je 31 osoba.