Kamera od 200 megapiksela uskoro u Samsungovim pametnim telefonima

blank

Najnoviji senzor slike dolazi s unaprjeđenom tehnologijom piksela veličine 0,6 mikrometara u optičkom formatu od 1/1,3-inča

Samsung je predstavio novi 200 MP senzor za pametne telefone. Veličine je onih senzora koji se koriste u glavnim 108 MP kamerama pametnih telefona. To omogućava korisnicima da uživaju u još višim rezolucijama u najnovijim, vrhunskim pametnim telefonima bez većih izbočina kamere na uređaju.

Oznaka senzora je Samsung Isocell HP2, a koristi Tetra2pixel tehnologiju za kombiniranje piksela te dodaje veću svestranost kameri jer simulira različite veličine piksela kako bi se prilagodio promjenjivim svjetlosnim uvjetima.

U okruženjima sa slabim osvjetljenjem transformira se u senzor slike od 1,2 μm 50 MP ili 2,4 μm 12,5MP spajanjem četiri do 16 susjednih piksela. Za potpuniji 8K video, otprilike na 33 MP,
HP2 senzor prebacuje se na 1,2μm 50 MP način rada kako bi minimizirao obrezivanje sadržaja i uhvatio što više scene. Snimanjem u 8K pri 30 fps (eng. frames-per-second) široko vidno polje
zajedno s većom količinom piksela može proizvesti oštre kinematografske videozapise.

blank

Izblijeđene fotografije snimane u jako osvijetljenim okruženjima mogu se uz Samsung Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) tehnologiju značajno smanjiti. U foto diodi, koja se nalazi unutar svakog pojedinog piksela, na dnu su postavljena takozvana „vrata“ za prijenos elektrona od piksela do logičke razine.

S velikom preciznošću D-VTG dodaje drugi ulaz za prijenos unaprjeđujući puni kapacitet piksela za više od 33%. Uz veću pohranu elektrona i učinkovit prijenos signala ova metoda može smanjiti prekomjernu ekspoziciju te poboljšati reprodukciju boja, posebice u okruženjima s jakim izvorom svijetla.

Samsung po prvi put uvodi DSG značajku u načinu rada s 50 MP kamerom primjenjujući dvije odvojene konverzije vrijednosti na analogni signal koji je primljen na razini piksela. Uz to, Smart-ISO Pro, HDR rješenje koje spaja različite razine ISO vrijednosti iz svake pojedine ekspozicije, omogućava kameri snimanje 12,5 MP fotografija i 4K videozapisa pri 60 fps u HDR-u.