Koji se tehnološki sajmovi najviše posjećuju u svijetu?

blank

Prije gotovo dva desetljeća, početkom 21. stoljeća, CeBIT je u njemačkom Hannoveru posjećivalo i do 850.000 ljudi. CeBIT je inače bio najposjećeniji sajam od sajmova svih vrsta u svijetu.

CeBIT

CeBIT Hannover
Sajam CeBIT u Hannoveru 2003. godine

Vremena za tehnološke sajmove su se promijenila, u međuvremenu CeBIT više nije najveći niti najbitniji tehnološki sajam. Sjećamo se posjeta tom velikom prostoru na sjeveru Njemačke, u ožujku kada su temperature zaista niske, a dodatni obol hladnoći daje ledeni vjetar. Kad uđete u neki od zaista ogromnih paviljona, vani se ne izlazi i po nekoliko sati. Ali, razlog nije hladnoća koju je potrebno pretrpjeti da bi se došlo do sljedećeg paviljona nego veličina svakog paviljona. Zaista su ogromni paviljoni. CeBIT je skraćenica od njemačkih riječi “Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation”, što se može prevesti na engleski jezik kao “Center for Office Automation, Information Technology and Telecommunication”.

IFA

IFA Berlin
Sajam IFA u Berlinu 2014. godine

Po površini je manji još jedan njemački tehnološki sajam koji je u međuvremenu preuzeo prvo mjesto po posjećenosti, a to je IFA u Berlinu. Sajam se održava početkom rujna svake godine, a tamo se može pronaći doslovce sve – od igle do lokomotive. IFA je skraćenica od “Internationale Funkausstellung Berlin” odnosno na engleskom jeziku bi to značilo “International radio exhibition Berlin”. Od 1924. pa do 1939. IFA se održavala svake godine, a zatim se od 1950. godine prešlo na organiziranje svake dvije godine. Od 2005. godine IFA se ponovo održava svake godine u Berlinu.

MWC

World Congress Cannes
3GSM World Congress u francuskom Cannesu 2003. godine

Daleko specijaliziraniji “mobitelski” sajam je MWC (Mobile World Congress) koji se u organizaciji GSMA održava u veljači. Nakon što je od 1987. godine pokrenut pod nazivom “GSM World Congress”, preimenovan je u 3GSM World Congress kad su stigle 3G mreže. GSM World Congress održan je 1995. u Madridu u Španjolskoj, a zatim se 1996. održava u Cannesu u Francuskoj. U Cannesu se ponovo održava od 2001. pa do 2005. godine. Domaćinstvo je od 2006. godine, a te (ili možda sljedeće) godine preimenovan je u Mobile World Congress, pa sve do današnjih dana 2018. godine preuzela Barcelona, grad koji već nekoliko puta pobjeđuje na natječajima za udomljavanje MWC-a.

Mobile World Congress
Mobile World Congress u Barceloni 2006. godine
Mobile World Congress Barcelona
Barcelona, Mobile World Congress 2006

Svakih šest godina bira se grad koji će u sljedećih šest godina ugostiti MWC, a Barceloni je to uspjelo već tri puta za redom. Možda čak i četiri puta, trebalo bi provjeriti period u sljedećim godinama. Konkurenti su bili Munchen, Pariz te još neki europski gradovi. Očigledno je mediteranska klima te dobra organizacija presudila da katalonski grad u veljači dočekuje mobilnu kremu iz cijelog svijeta. Osim iz Applea, koji MWC izbjegava u širokom luku. MWC svake godine ima sve veći broj posjetitelja koji prolaze kroz 8 paviljona punih novih mobitela, tableta, dodataka za mobitele, a u dvoranama se okupljaju najpoznatiji govornici i pričaju nam o trendovima koji dolaze.

CES

CES u Las Vegasu
CES u Las Vegasu, 2018.

CES u Las Vegasu otvara svaku novu godinu – početkom siječnja u pustinju se slijevaju tehnološki zaljubljenici, ali usput posjećuju i mnoga druga zanimljiva mjesta u ovom gradu poznatom po kockanju i zabavi. Upravo je takva i premisa ovog sajma – zabava. Predstavljaju se razni konzumerski proizvodi, a svoje mjesto pronalaze i mobilni telefoni te sve više i autonomni automobili. CES je nekada označavao “Consumer Electronics Show”, ali u međuvremenu se odustalo od tog naziva, iako je skraćenica CES i dalje zadržana dok se uz sam naziv CES veže naziv “Consumer Technology Association”. CES se održava od 1967. godine, kad je po prvi put održan u New Yorku, a zatim se od 1978. do 1994. održavao dva puta godišnje – u siječnju u Las Vegasu te još jednom u lipnju u Chicagu. Od 1995. održava se samo u Las Vegasu.

Computex

Computex 2017
Computex 2017

Computex u Taipeiju sredinom ljeta mami zaljubljenike u informatičku opremu dok se mobiteli baš i ne predstavljaju na velika vrata.

Pogledajte koliko su posjetitelja u 2017. godini imali pet najvećih svjetskih tehnoloških sajmova na koje odlazi i novinar portala Portofon.hr:

Posjećenost tehnoloških sajmova
Posjećenost tehnoloških sajmova u 2017. godini