Konačno znamo čemu služi infracrveni port na Honor mobitelima

blank

Naravno, znamo i od prije čemu služi infracrveni (IrDA) port na Honor mobitelima, ali sada konačno imaju pravu viziju

Infracrvene odnosno IrDA portove poznajemo već duže od dva desetljeća na različitim mobitelima i PDA uređajima, a služili su u početku komunikaciji između mobitela i računala. Pa su u međuvremenu praktički nestali, ponovo se pojavili prije šest – sedam godina, pa ponovo pali u zaborav. Ali, jedan mobitelski brand je uporan te ih ugrađuje na svoje mobitele.

blank
U desnom dijelu gornjeg ruba Honor View20 mobitela nalazi se infracrveni port

Honor pametni Android telefoni na vrhu kućišta imaju infracrveni port namijenjen daljinskoj komunikaciji s uređajima poput televizora, klima uređaja, set top box uređaja koji se spajaju na televizore, DVD playera, projektora. Dakle, mobitel zamjenjuje daljinski upravljač koji se uvijek negdje u kući izgubi, a mobitel nam je uvijek pri ruci.

Smart Remote je aplikacija kojom se daljinski može upravljati različitim uređajima
Smart Remote je aplikacija kojom se daljinski može upravljati različitim uređajima

I sami smo više puta koristili tu mogućnost na našim mobitelima i televizorima, a zanimljivo je i da na bilo kojem drugom televizoru, ne našem, možemo upravljati komandama.

Vratimo se u sadašnjost jer Honor je upravo predstavio svoj prvi pametni televizor, a koristi HarmonyOS operativni sustav kojeg je Huawei jučer predstavio, kao alternativu Android OS-u.

Naziv televizora je Honor Vision, a radi se o 55-inčnom modelu s 4K rezolucijom 3840 x 2160 piksela, uz omjer pokrivenosti prednje površine od čak 94%. Televizor ima 400 nita svjetline te vidljivi kut do 178 stupnjeva, a ekran podržava 87% NTSC paletu boja. U večernjim satima moći će se, kao i na Honor pametnim telefonima poput View20 koristiti plavo osvjetljenje. Uključivanje televizora trajat će samo jednu sekundu ako se pritisne gumb na samom uređaju, a dvije sekunde ako se pokreće preko daljinskog upravljača.

blank

Debljine je samo 6,9 milimetara, ima metalni obrub, 3D arc dizajn te dijamantni uzorak na stražnjoj strani. Honor Vision u Pro izvedbi imat će pop-up kameru koja će izlaziti iz televizora, a rezolucija kamere je 1080p. Kamera će se moći podešavati do 10 stupnjeva, a koristit će se samo pri video pozivima.

Zvuk će na Honor Vison televizoru dolaziti iz šest zvučnika snage 10 W, imat će ugrađen Bluetooth 5.0 za spajanje s pametnim telefonima, a YoYo pomoćnik slušat će naredbe preko šest mikrofona koji će hvatati govorne naredbe na udaljenosti do pet metara. Govorom će se moći isključiti televizor i pokrenuti razne aplikacije. Zanimljivo, Honor Vision će prepoznati kada djeca gledaju televiziju te će automatski reducirati emisiju plavog svjetla.

blank

Televizor Honor Vision pokreće 28 nm čipset Hongjun 818 kojeg je Huawei razvio u suradnji s Baidu. Čipset se sastoji od dvije ARM Cortex A73 i dvije ARM Cortex A53 procesorske jezgre.

Cijena za Honor Vision televizor najavljena je za kinesko tržište u iznosu od 3799 juana, što je oko 3799 kuna, za izvedbu sa 16 GB memorije dok će Honor Vision Pro model s 32 GB memorije koštati 4799 juana odnosno isto toliko i kuna. Oba modela imaju po 2 GB radne memorije, a razlika će biti i u prethodno spomenutoj pop-up kameri kod Pro modela. Za sada ne ne zna hoće li Honor Vision biti dostupan i izvan kineskog tržišta.