Kriptovalute se od sada mogu koristiti u Konzumu

blank

Od početka prosinca 2021. u online prodavaonici Konzum račune možete platiti s devet različitih kriptovaluta

Bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH), EOS, DAI, ripple (XRP), stellar lumen (XLM), tether (USDT) i USDC su kriptovalute u kojima možete plaćati u Konzumu prilikom online kupovine, a uskoro će s kriptovalutama biti moguće plaćati i u ostalim prodavaonicama diljem Hrvatske.

Konzum je postao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji omogućava takvu vrstu plaćanja, i fizičkim i pravnim osobama. Vlasnici kriptovaluta mogu kupovati i plaćati namirnice, higijenske i kućanske potrepštine te druge proizvode iz bogate ponude Konzumove online prodavaonice s više od 12.000 artikala.

Plaćanje kriptovalutama Konzum uvodi u suradnji s domaćom fintech kompanijom Electrocoinom i njihovim sustavom PayCekom, prvim hrvatskim payment procesorom za kriptovalute. Proces plaćanja kriptovalutama jednostavan je i sličan kartičnom plaćanju.

Pri završetku odabira proizvoda kupac će moći odabrati opciju plaćanja kriptovalutama te će mu sustav ponuditi listu onih koje su dostupne. Nakon odabira željene kriptovalute prikazat će se iznos u njezinoj protuvrijednosti te generirati QR kod i adresa za uplatu, nakon čega će kupac jednostavno skenirati QR kod isključivo osobnim kriptonovčanikom.

Potvrdom transakcije izvršit će plaćanje te će mu na e-mail stići potvrda transakcije iz sustava PayCek dok će mu račun za plaćenu uslugu ili proizvod poslati Konzum. S obzirom na volatilnost tečaja kriptovalute koji može varirati iz minute u minutu, sustav PayCek jamčit će kupcu prilikom pokretanja transakcije fiksiranu tečajnu protuvrijednost u vremenu dovoljnom za njezino uspješno izvršavanje.