Među prvima u svijetu: u Hrvatskoj testirana 25G PON tehnologija

blank

Zahvaljujući Nokijinoj optičkoj infrastrukturi, Hrvatski Telekom je testirao 25G PON tehnologiju. Bili smo u Rijeci

20 Gb/s (gigabita u sekundi) brzina je prijenosa podataka koju su HT-ovci u svojem laboratoriju u Rijeci testirali i ostvarili, u što smo se i sami uvjerili prilikom posjete. Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj te među prvima u svijetu uspio postići tako veliku brzinu prijenosa podataka u downloadu.

Za ostvarivanje brzine korištena je Nokijina tehnologija 25G PON, a odnosi se na brzinu do 25 Gb/s te pasivnu optičku mrežu zahvaljujući kojoj ćemo uskoro u Hrvatskoj moći koristiti takve ekstremne brzine. Do kraja 2022. godine očekuju se brzine od 25 Gb/s u downloadu te 25 Gb/s pri uploadu (trenutno se pri uploadu postiže 10 Gb/s).

blank

Ako se pitate čemu mogu poslužiti tako velike brzine prijenosa podataka, možemo ih očekivati kada u širu primjenu dođe 4K video, igranje igara koje će zahtijevati tako velike brzine, ali i za druge potrebe (umjetna inteligencija i strojno učenje, big data, 5G transport putem PON-a i veleprodajne usluge ultra-velikih kapaciteta).

Širokopojasna 25G PON optika deset je puta brža od GPON tehnologije kojom je HT 2007. godine prvi put omogućio gigabitni širokopojasni pristup u Hrvatskoj. 25G PON je dva i pol puta brža od XGS-PON tehnologije koju HT primjenjuje u mreži od 2021. godine. Hrvatski Telekom jedna je od prvih tvrtki iz Deutsche Telekom Grupe koja testira Nokijinu širokopojasnu 25G PON optiku.

blank

Prednost je nove 25G PON tehnologije, uz velike kapacitete i optimizaciju troškova, što nisu potrebne nikakve hardverske preinake tako da se može praktički već sada uvesti u primjenu u HT-ovoj mreži koji će ju koristiti i za povezivanje svojih baznih stanica mobilne mreže. Nakon 25G PON slijedi 50G PON koji je u fazi razvoja, postoje već i prototipovi, a za 100G PON u tijeku je prvi demo.

„Prije deset godina lansirana je tehnologija koja je omogućila prelazak na HDTV bez koje mnogi od nas ne bi mogli zamisliti svakodnevicu, a danas 25G PON optička mreža stvara povijest s brzinama 200 puta bržim nego tada. Testiranjem 25G PON optike među prvima u svijetu, Hrvatski Telekom pokazuje svoju predanost uspostavljanja i održavanja najboljeg korisničkog iskustva kroz praćenje i uvođenje najmodernijih svjetskih tehnoloških trendova“, izjavio je Ivan Uremović, direktor Odjela strategije i planiranja pristupnih mreža koji nam je predstavio novu tehnologiju.

blank

Manfred Egger, voditelj razvoja poslovanja fiksnih pristupnih mreža za Deutsche Telekom i središnju Europu u Nokiji, rekao je: “25G PON radi besprijekorno na istom hardveru s postojećim GPON i XGS-PON širokopojasnim tehnologijama. Vrlo smo ponosni što smo uspješno završili ovo važno testiranje koje potvrđuju lakoću s kojom davatelji komunikacijskih usluga mogu proširiti opseg i kapacitet širokopojasnog pristupa.“

Dvije trećine novoizgrađenih optičkih priključaka u Hrvatskoj izgradio je HT te su u 2021. godini u optiku uložili više nego ostatak tržišta zajedno. U 2021. godini Hrvatski Telekom je povećao svoju nepokretnu mrežu s rekordnim uvođenjem optike za novih 100.000 kućanstava i poduzeća te je povećana ukupna pokrivenost FTTH-om za 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Povećanje nepokretne mreže i ulaganje u gigabitne mreže nastavlja se i u 2022. godini uz snažan fokus na izgradnju optičke infrastrukture. HT-u je u 2021. uručena i umlautova nagrada „Best in Test” za najbolju nepokretnu mrežu.

blank

blank

blank

blank blank blank blank blank