Metro u Barceloni je prvi 5G željeznički laboratorij

blank

Četiri metro stanice, putem kojih će se dolaziti do Mobile World Congressa u Barceloni, opremljene su 5G tehnologijom

Posjetitelje predstojećeg Mobile World Congressa, od 24. do 27. veljače 2020. u Barceloni čeka zanimljivo 5G iskustvo – prilikom vožnje u metrou podzemne željeznice, na potezu između metro stanica Plaça Espanya, Magòria-La Campana, Ildefons Cerdà i Europa Fira doživjet će 5G tehnologiju. Dakle, ne samo na metro stanici nego i prilikom vožnje.

Pl. España-Europa Fira postaje jedna od prvih dionica podzemne željeznice na svijetu koja je opremljena komercijalnom 5G tehnologijom, a za to su se pobrinuli FGC, Mobile World Capital Barcelona, vlada Katalonije i Vodafone. U Španjolskoj je 5G mreža već u komercijalnom radu, pokrenuta je u 2019. godini.

blank

Infrastruktura će ostati trajno instalirana tako da FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya odnosno katalonska željeznička tvrtka) i druge tvrtke mogu testirati nove 5G aplikacije u stvarnom okruženju.

Omogućit će se, s jedne strane, razvoj i poboljšanje željezničke logistike kroz optimizaciju upravljanja, a s druge stvaranje novih aplikacija za poboljšanje i usluge korisnicima te povećanje sigurnosti poput implementacije informacijskih sustava u stvarnom vremenu, personalizacije multimedijske zabave i povećanje kapaciteta daljinskog povezivanja putnika sa željeznicom. Cilj je u budućnosti proširiti ovu 5G infrastrukturu na cijelu FGC mrežu.

Infrastruktura će biti spremna za MWC Barcelona 2020, a prvo tehnološko rješenje koje će se testirati bit će volumetrijski hologramski pomoćnik uz korištenje proširene stvarnosti koji će dočekivati sudionike MWC Barcelona 2020.

Putem 5G mreže slat će se visokokvalitetni multimedijski sadržaji preuzeti iz oblaka te će se testirati Massive IoT, u vrijeme kad u prometu bude velik broj putnika.

blank