MWC 2019 Barcelona: LG G8 ThinQ

blank

Novi LG G8 ThinQ čini se inovativniji nego ijedan dosadašnji član G obitelji. Naglasak je na gestama prednje kamere uz koje izgledamo kao da dolazimo iz Star Treka ili pak iz Matrixa.

Imamo i video direktno iz Barcelone, odmah nakon predstavljanja LG G8 ThinQ:

Prednja Z kamera od 8 megapiksela na samo 15-20 cm prepoznaje geste odnosno pokrete prstima i rukama. Kako je i najavljeno, 3D ToF prednja kamera je ugrađena, nastala u suradnji s Infineon tvrtkom. Vrlo je bitna sigurnost na kojoj se također radilo pri razvoju kamere jer može raspoznati našu cijelu ruku. Hand ID omogućuje da stavimo svoju ruku iznad ekrana i prema rasporedu krvnih žila dlana otključamo telefon. Sigurnija od tehnologije prepoznavanja otiska prsta, LG-eva značajka Hand ID identificira ruku vlasnika prepoznavanjem oblika, debljine i drugih individualnih značajki žila na dlanovima. Zatim slijedi cijeli niz gesta za upravljanje telefonom koje dolaze pod nazivom Air Motion.

Inače, 67% ljudi u svijetu koristi metričke sustave za prepoznavanje dijelova tijela za otključavanje ekrana pametnih telefona (senzore otiska prsta, prepoznavanje lica, rožnice oka).

blankAir Motion omogućuje da pokretima mijenjamo stvari na mobitelu LG G8 ThinQ. Prednja kamera u LG G8 ThinQ mjeri udaljenost između objekta i kamere u milimetrima kako bi kontrolirala intenzitet zamućenja pozadine do 256 razina – za selfije s većom dubinom. Možemo tako samo stisnuti prste ruke iznad prednje kamere i napraviti screenshot, bez da dodirnemo ekran ili pak u zraku vrtjeti rukom u krug i tako poglasniti ili smanjiti zvuk; možemo se javiti na poziv ili završiti poziv uz gestu – korisno ako koristimo speakerphone na stolu, recimo.

blankIpak, potrebno je kraće vrijeme dok smo se naviknuli na geste prilikom predstavljanja telefona u Barceloni netom prije početka MWC 2019 jer traže učenje od vlasnika telefona i isprobavanje različitih načina, kao što je recimo postavljanje ruke s razmaknutim prstima. Tek nakon nekoliko pokušaja mahanja rukom i “štipanja” uspjeli smo upravljati gestama, kao da se nalazimo u Star Treku ili pak da glumimo u Matrixu.

OLED QHD+ ekran na LG G8 ThinQ od 6,1 inča koristi se i kao zvučnik odnosno membrana zvučnika, uz glavni zvučnik na dnu ekrana. Naslonili smo ekran na naše uho, a iz zvučnika se doslovce čuo zvuk. Ekran, dio Crystal Sound OLED tehnologije znatno pojačava zvuk.

blankLG G8 ThinQ je 8,4 mm debeo, mase je 167 grama te možemo reći kako ugodno leži u ruci u staklenom kućištu s metalnim okvirom na boku.

Postoje dvije verzije LG G8 ThinQ mobitela a razlikuju se po ekranu i broju stražnjih kamera – korejska verzija G8s ThinkQ sa Snapdragonom 855 i ekranom od 6,2 inča ima tri kamere (12 Mpx glavna uz f/1.5, širokokutna od 16 Mpx nudi f/1.9, a treća je telefoto od 12 megapiksela) dok za ostatak svijeta dolaze dvije stražnje kamere (nema treće, telefoto).

blankKamera je zaista vrhunska na prvi pogled, uz veći broj različitih podešavanja, podržana je AI opcija, manualna kamera. Tu je i manualna kontrola video snimanja, kao da fotkamo uz uobičajena podešavanja postavki kao što je otvor blende, a ISO ide do 3200. Ugrađena je radna memorija od 6 GB, uz 128 GB interne memorije proširive microSD karticama do 2 TB, baterija je kapaciteta 3500 mAh, uređaj s IP68 certifikatom dolazi u crvenoj, crnoj i plavoj boji.

blank