Na konferenciji My Smart City u Zadru predstavljena su zanimljiva rješenja

blank

U Zadru je održana treća po redu konferencija My Smart City, a prevladavale su teme o kvaliteti života i radu na daljinu

Na koji se način život može učiniti ugodnijim i kvalitetnijim govorila su četiri predavača. O prednostima i manama rada od kuće raspravljali su panelisti. U Zadru je održana zanimljiva konferencija My Smart City.

blank

Konferenciju je u Zadru uživo pratilo 30-ak sudionika dok su ju ostali pratili online putem live streama. Nizozemac Jan de Jong sada živi u Hrvatskoj. Predstavio je svoj novi projekt CROP i planove da u poljoprivredu implementira najnoviju nizozemsku tehnologiju za staklenike jer vjeruje da je Hrvatskoj mjesto među najvećim poljoprivrednim proizvođačima u Europi.

Jan de Jong
Jan de Jong

Financijsku aplikaciju George predstavio je Mario Brkić (George Labs), naglasivši da su razvili 88 prototipova raznih aplikacija dok nisu „pogodili“ sa Georgeom; danas tu aplikaciju u Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj koristi više od 6 milijuna ljudi, a odnedavno je prisutna i u Hrvatskoj. Aplikacija je naziv dobila po „nadimku“ koji piloti koriste za funkciju autopilota.

Zadar i ostali hrvatski gradovi mogu iskoristiti proširenu stvarnost da bi posjetiteljima na zabavan i jednostavan način pružili korisne informacije (o vremenu, događanjima u gradu i raznim drugim novostima), objasnio je Ivan Voras (Equinox).

Aplikaciju Worig, koja se bavi procjenom osobnog kreditnog rejtinga kako bi unio više sigurnosti u odnos najmoprimaca i najmodavaca i pojednostavnio niz procesa, predstavio je Nino Ćosić (Worig). Aplikacija vlasnicima nekretnina omogućava procjenu financijske pouzdanosti najmoprimaca provjerom zaposlenja i primanja, a najmoprimcima nudi različite mogućnosti za financiranje najma.

blank

Uslijedila je panel rasprava pod nazivom Kako smo redizajnirali naš radni dan, a o radu na daljinu razgovarali su moderator Dragan Petric (Bug), Marin Mamić (Amazon Web Services), Mario Brkić i Daniel Ackermann (Degordian). Svi su se složili da rad na daljinu ima prednosti i mane – gubi se manje vremena na putovanje na posao i može se raditi fleksibilnije i produktivnije ako se čovjek dobro organizira – no primijetili su i da je kod ljudi koji rade od kuće puno veći stupanj depresije i nezadovoljstva te da im nedostaje umrežavanja i međusobne komunikacije.