Nacrtajte svoje virtualno drvo na Boranka.hr

blank

U tijeku je edukativna medijska kampanja pod nazivom Boranka koja za cilj ima podizati svijest građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara.

Boranku je pokrenuo Savez izviđača Hrvatske za volontersko pošumljavanje i obnovu opožarenih područja Dalmacije. U velikim požarima, koji sve češće haraju hrvatskom obalom i priobaljem, stradavaju izrazito velike površine šuma. Prošle je godine, od 1. lipnja do 31. kolovoza 2017, u priobalju buknulo više od 1300 požara koji su zahvatili površinu od gotovo 60 000 hektara.

Boranka je osmišljena u suradnji s Imago Ogilvy reklamnom agencijom, a Boranku podržava i Tele2 koji je prošle godine sredstva planirana za kupnju božićnih poklona poslovnim partnerima usmjerio vatrogasnim društvima donirajući im prijeko potrebne bespilotne letjelice Yuneec H520 koje će im pomoći u nadzoru terena. Sponzor akcije Tele2 planira posaditi preko 10 tisuća borova te poziva sve svoje korisnike da se priključe kampanji donacijama, ali i samom sadnjom.

U akciju pošumljavanja u Hrvatskoj uključit će se nekoliko tisuća volontera. Ideja je vrlo zanimljiva:
od ostataka izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, izradit će se pastelne bojice – tzv. Boralice. Kako bi za svako drvce nacrtano Boralicom volonteri zasadili pravu sadnicu
potrebno je tim pastelnim bojicama nacrtati drvce, fotografirati ga i postaviti u virtualnu šumu na www.boranka.hr. Ako pri ruci nemate Boralice, svoje drvo možete nacrtati na bilo koji način i postaviti ga na stranicu akcije te ga, uz donaciju od samo 10 kuna, pretvoriti u pravo. Svim Tele2 korisnicima bit će omogućeno besplatno surfanje na stranici boranka.hr, točnije, internet promet im se na ovoj stranici do 31.10.2018. neće naplaćivati.