Najveća koncentracija visokoobrazovanih stručnjaka u Splitsko-dalmatinskoj županiji

blank

U Splitu je, uz brojne uzvanike, obilježeno 40 godina splitskog ureda Ericssona Nikole Tesle koji radi od davne 1982. godine

Ured je prije četiri desetljeća započeo svoje djelovanje u Splitu u prostorima FESB-a. Proces svojevrsne inkubacije u fakultetskom laboratoriju rezultirao je vrlo uspješnim razvojem splitskog dijela kompanije, u kojem je danas zaposleno gotovo 700 stručnjaka. Oni predstavlja najveću koncentraciju visokoobrazovanih stručnjaka u području ICT-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Predsjednica kompanije Gordana Kovačević zahvalila je svim kolegicama i kolegama na predanom i odgovornom radu te istaknula kako kompanija Ericsson Nikole Tesla ima ambiciozne planove za rast i razvoj u budućnosti koji se uvelike oslanjaju i na splitske snage.

„Ponosna sam što sam na čelu kompanije koja se tijekom godina prilagođavala promjenama, donosila hrabre, vizionarske odluke te istovremeno zadržala pozitivan, pobjednički duh i visoku motivaciju svojih zaposlenika. Kada je prije 40 godina s radom započeo naš ured u Splitu, teško se moglo predvidjeti da će postati najveći razvojno-istraživački centar u Dalmaciji koji sudjeluje u kreiranju globalnih tehnologija budućnosti.“, istaknula je Gordana Kovačević te dodala:

“ Uspješna dugogodišnja suradnja sa Sveučilištem u Splitu pomogla nam je da brojni kvalitetni studenti postanu naši zaposlenici. Po kompetencijama koje imamo i izvrsnim rezultatima koje kontinuirano postižemo etablirani smo u velikoj globalnoj korporaciji Ericsson i kod brojnih kupaca diljem svijeta za koje radimo. Hrabro ulazimo u nove tehnologije, rastemo u broju zaposlenika i područjima djelovanja.“

Ivica Puljak, Gordana Kovačević i Franck Pierre Roland Bouétard
Ivica Puljak, Gordana Kovačević i Franck Pierre Roland Bouétard

Svečanosti su prisustvovali brojeni uzvanici među kojima i Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, Bernard Gršić, tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Petar Šolić, prodekan za poslovanje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, predstavnici lokalnih i regionalnih tijela, članovi akademske zajednice, gospodarstvenici.

Petar Šolić, prodekan za poslovanje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje istaknuo je odličnu suradnju fakulteta i kompanije Ericsson Nikole Tesla u Splitu te je izrazio želju za nastavkom i jačanjem suradnje u budućnosti. Kako bi se suradnja fakulteta i kompanije dodatno oplemenila, u prigodi 40-te obljetnice, splitskog ureda Ericsson Nikola Tesla dodijeljene su vrijedne nagrade za poticaj najboljim studentima i doktorantima FESB-a. Stručni žiri odabrao je tri najbolja diplomska rada i najbolji doktorski rad.

Franck Pierre Roland Bouétard, Gordana Kovačević i Bernard Gršić
Franck Pierre Roland Bouétard, Gordana Kovačević i Bernard Gršić

U kompaniji Ericsson Nikola Tesla radi najveći broj softver dizajnera u Hrvatskoj, njih čak 1800, a po izvozu softvera vodeća smo kompanija u zemlji i najveći razvojno-istraživački centar u regiji. Splitski ured Ericssona Nikole Tesle najveći je razvojno-istraživački centar u Dalmaciji.

Osim Centra za istraživanje i razvoj u kojem radi najveći broj zaposlenika, koji trenutno rade na „cutting edge” razvoju: 5G u jezgrenom i radio dijelu mreže kao i u cloud-native tehnologijama, u splitskom djelu kompanije djeluju još jedinice, Rješenja i usluge za kupce, Digitalno društvo i jedinica za IT i ispitnu okolinu.

Petar Šolić, Gordana Kovačevič i nagrađeni diplomanti i doktorant
Petar Šolić, Gordana Kovačevič i nagrađeni diplomanti i doktorant