Naš otisak prsta je jedinstven, kao i Huawei pametni telefon

blank

Otisak prsta identificira nas u službenim evidencijama kad izrađujemo službeni dokument poput osobne iskaznice ili putovnice. Dakle, to je zakon. Zakon je i novi Huawei P20 Pro koji se uz senzor otiska prsta otključava za manje od jedne sekunde, doslovce dok trepnemo.

Na svijetu ne postoje dva čovjeka s istim otiskom prsta odnosno s identičnim papilarnim linijama koje tijekom cijelog životnog vijeka jedne osobe ostaju nepromijenjene. Otisak prsta identificira nas u raznim situacijama – pri izradi osobnih dokumenata, pri ulasku u određene prostorije, pri pokretanju raznih vrsta uređaja pa sa svakim našim dodirom ostavljamo trag. Možda će jednog dana i policija koristiti pametne telefone za policijski uviđaj ili pak kao sredstvo identifikacije; bit će dovoljno na pametnom telefonu policijskog djelatnika samo staviti svoj prst, a telefon spojen na bazu podataka djelatniku će olakšati posao na terenu.blank

U posljednjih nekoliko godina senzor otiska prsta postao je dijelom pametnih telefona pa tako u svakoj sekundi najmanje 100.000 korisnika pametnih telefona koristi svoj prst za otključavanje ekrana i pokretanje određenih funkcija. Biometrija odnosno skeniranje otiska prsta zasniva se na daktiloskopiji, grani kriminalistike koja se bavi identifikacijom živih ili mrtvih osoba.

Kad spojimo sve te pojmove i znanje koje se prikuplja još od 2200. godine pr. Kr., od kada postoje prvi zabilježeni tragovi korištenja otiska prsta za biometrijsku identifikaciju, a zatim tehnologiju smjestimo u pametni telefon rezultat je gotovo 100-postotna sigurnost naših pohranjenih podataka. Naime, senzor otiska prsta ugrađen u smartphone poput Huawei P20 Pro osigurava visoku zaštitu i olakšava otključavanje telefona jednim dodirom. Skeniranjem određenih karakterističnih točaka našeg prsta stvara se predložak koji se obrađuje matematičkim algoritmima.

Uz otisak prsta moguće je zaštititi pristup određenim aplikacijama pa tako na primjer pristup Facebooku može biti omogućen samo putem vašeg kažiprsta. Za sve aplikacije instalirane na vašem Huawei smartfonu moguće je dodati zaštitu putem otiska prsta. Zašto ne biste galeriju s fotografijama i video filmovima zaštitili od neželjenih pogleda.

blank

Prethodno je u postavkama Huawei telefona kroz nekoliko koraka potrebno dodati jedan ili najviše pet različitih otisaka prstiju, a naš je savjet da dodate po najmanje jedan prst lijeve i jedan prst desne ruke kako biste uvijek praktično mogli otključati svoj smartphone.

Senzor otiska prsta na pametnim telefonima Huawei P20 i P20 Pro smješten je ispod ekrana, na ergonomski odličnoj poziciji koju možemo praktično dotaknuti primanjem telefona u ruku, ali i dok je telefon položen na neku površinu, što inače nije moguće kod telefona sa stražnje smještenim senzorom otiska prsta. Senzor funkcionira u 360-stupanjskom načinu rada te nije bitno pod kojim smo kutom dotaknuli površinu senzora.