Nikad lakše do informacija, nikad pametnije iskustvo

blank

Ovo je budućnost i do sada neviđeno – korištenje jezika koji poznajete s osobom čiji jezik ne znate progovoriti niti riječ

Samsung je neprikosnoveni vladar svijeta pametnih telefona, što pokazuje i najnovija nadogradnja One UI 6.1 dostupna i za starije modele Galaxy telefona. Početkom ove godine zasjala je Samsung Galaxy S24 serija te uz Galaxy AI donijela značajke kakve do sada nisu viđene.

Više ne moramo čitati cijeli tekst – Galaxy AI će za nas napraviti sažetak dugačkog teksta određene web stranice ili iz dokumenta, što istovremeno olakšava i razumijevanje tematike. Više ne moramo na sastanku pisati o čemu se priča i što su zadaci za sljedeći tjedan – diktafon će pretvoriti glasovni zapis u tekstualne transkripte, ali i sažetak. Uz to će i prevesti zapis s drugog jezika.

blank

blank

Samsung Notes automatski formatira i sažima, prevodi te generira naslove, što je još jedan od dokaza snage umjetne inteligencije kojom raspolažu Galaxy pametni telefoni nove generacije. Ovo su uobičajene značajke posljednje Galaxy S24 serije, a Samsung je Galaxy AI omogućio i na prošlogodišnjem modelu Galaxy Z Fold5 čiji veliki ekran od 7,6 inča pruža komoditet, ukoliko vanjski ekran nije dovoljan.

blank

Pametne telefone svakodnevno koristimo za telefonske razgovore, ali što ako moramo razgovarati s osobom čiji jezik ne govorimo, a niti ta osoba ne govori baš najbolje naš jezik. U ovom slučaju autor teksta će biti Nick koji govori engleski jezik, a s druge se strane nalazi Brigita iz Njemačke.

Svi (najvjerojatnije) znamo na njemačkom reći “Ich bin Nick” i “Wie geht’s?” te “auf Wiedersehen”, ali što ako trebamo razgovarati poslovno… Tada u pomoć uskače naš Galaxy telefon i značajka Live Translate uz koju možemo komotno pričati jezik koji poznajemo, a druga će strana također sve razumjeti kao što ćemo i mi razumjeti njemački.

Sve se događa uživo, bez čekanja na prijevod, možemo odabrati hoće li glas koji u prijevodu slušamo izgovarati žena ili muškarac. Dok razgovaramo, na ekranu će se paralelno ispisivati sve što izgovaramo. Samsung je korištenje ove značajke pojednostavio, prethodno je potrebno samo na telefon preuzeti jezike koje planiramo koristiti za prijevod.

blank

Pošalje li nam Brigita neku fotografiju i nije nam jasno o čemu se radi vrlo lako ćemo to doznati aktivacijom značajke Circle to Search with Google – dovoljno je dotaknuti središnju tipku na dnu ekrana našeg Galaxy Z Fold5 telefona te zaokružiti ono što nas zanima.

Prikazat će se sve dostupne informacije o detalju s fotografije, gdje se može kupiti, koje su mu karakteristike itd. Konkretno, na fotografiji je mobitel Samsung SGH-A300, model iz 2001. godine kojeg želimo nabaviti za kolekciju starih uređaja. Usput na internetu možemo provjeriti karakteristike tog modela te koliko realno na tržištu košta uređaj star 23 godine.

blank

blank

Trebamo li Brigiti poslati fotografiju proizvoda o kojem govorimo, ali fotka nije baš centrirana i ne izgleda profesionalno, uz Generative Edit i umjetnu inteligenciju se vrlo lako može urediti fotografija te popuniti dijelove pozadine koje želimo ukloniti.

Nađemo li se jednog dana s Brigitom oči u oči značajka Interpreter (tumač) će trenutačno prevoditi razgovore uživo, što ljudima koji stoje jedni nasuprot drugima omogućuje čitanje tekstualnog prijevoda onoga što druga osoba govori i tako olakšava komunikaciju.