TEST Samsung Galaxy Z Fold5: Toliko perspektiva u jednom kućištu, u jednoj formi

blank

Postoje telefoni koji odmah ostave trag, a taj trag traje još od 2019. godine kada je predstavljen prvi Samsung sa savitljivim ekranom u sklopivoj formi

Svijet se od 2019. godine toliko promijenio, ali forma koju je u rujnu te godine Samsung predstavio zadržana je u istom obliku sve do aktualnog modela Samsung Galaxy Z Fold5. U međuvremenu, Samsung je fino podešavao i usavršavao svoj Fold, a godinu dana kasnije predstavljen je Flip, ponovo nova forma koja se usavršila čak i više.

Samsung je „Z petice“ predstavio krajem srpnja 2023. u Seulu, u vlažnim uvjetima koji Foldu5 odgovaraju jer mu ne smeta voda, uz IPX8 certifikat. Dakle, bez problema će zaplivati sa svojim „širokim perajama“ do 1,5 metara dubine, „dah će zadržati 30 minuta“, a jedino što mu još uvijek smeta je prašina.

Razlog je osjetljivost ekrana, ali i šarke koje se brinu da i nakon više godina telefon funkcionira. Ako bismo Fold5 koristili svaki dan u sljedećim godinama te ga otvorili i zatvorili 100 puta dnevno ne biste trebali imati problema duže od pet godina. Jamče 200.000 otvaranja i zatvaranja kućišta koje izgleda tako moćno.

blank blank

Vjerujem kako nitko nije imun na sve vratolomije koje Samsung Galaxy Z Fold5 može izvesti. Uz sve to, vjerujem da je najjača fora kada nekoga snimate, a kadar se prikazuje i vama na velikom ekranu od 7,6 inča kao i na vanjskom od 6,2 inča, osobi koju snimate. Zaista je posebno iskustvo na takav način snimati odnosno biti snimljen. Pomaže to i kada nekoga zamolite da vas snimi, a vi se pitate kakav će biti konačni snimak i hoćete li morati tražiti da vas se ponovo snimi.

Recimo i kako je unutarnji ekran za samo 23 posto veći po dijagonali od vanjskog, ali u praksi je razlika takva kao da se radi o barem 100 posto većem ekranu. Jasno, razlog je oblik odnosno proporcije – vanjski ima omjer stranica 23,1:9 dok unutarnji od 7,6 inča s omjerom 21,6:18 izgleda na prvi pogled gotovo kvadratično, iako nije tako u praksi. Ovisi i kako se ekran koristi u rasklopljenom obliku. Možete birati položaj.

blank

blank

blank

Inače, Samsung od drugog Fold2 modela nije mijenjao veličinu unutarnjeg ekrana. Prvi je Fold imao 7,3 inča, a vanjski je bio od 4,6 inča.

Vanjski ekran, koji ćete češće koristiti jer je uvijek dostupan i vidljiv ne nudi veliki komoditet, iako ćete se naviknuti nakon nekoliko dana. Poprilično je uzak, što utječe najviše na tipkovnicu. Novi Samsung Galaxy Z Fold5 ima nešto širi ekran čime je taj komoditet ipak malo poboljšan.

Samsung Galaxy Z Fold4 & Samsung Galaxy Z Fold5
Samsung Galaxy Z Fold4 & Samsung Galaxy Z Fold5

Za očekivati je da će Samsung nešto mijenjati na vanjskom ekranu, neka se evolucija mora dogoditi. Revolucija je započela 2019. godine, kada je rijetko tko vjerovao u nove ekrane. Činili su se kao prolaznost, koncept, ali rijetki su mogli shvatiti što sve mogu omogućiti takve forme.

Trebalo je proći nekoliko godina dok su se u igru uključili odnosno priključili i drugi proizvođači, ali Samsung već godinama suvereno vlada ovim tržištem sklopivih telefona. Da su s ovim konceptom odnosno formom dostigli vrhunac bilo nam je jasno u Južnoj Koreji kad smo se prvi put susreli s modelom Samsung Galaxy Z Fold5.

Sa sobom smo u rukama imali i prethodnika Samsung Galaxy Z Fold4. Na prvi pogled primjećuje se samo razlika u gapu odnosno razmaku između ploha unutarnjeg ekrana, kada se gotovo dodiruju. Nekada je taj razmak bio veći i nesimetričan dok je Samsung Galaxy Z Fold5 popravio stvar.

Samsung Galaxy Z Fold5 & Samsung Galaxy Z Fold4
Samsung Galaxy Z Fold5 & Samsung Galaxy Z Fold4
Samsung Galaxy Z Fold4 & Samsung Galaxy Z Fold5
Samsung Galaxy Z Fold4 & Samsung Galaxy Z Fold5

Novi je model za 10 grama lakši čime se s 253 grama približio masi uobičajenih današnjih telefona – recimo, Samsung Galaxy S23 Ultra ima 234 grama, ali nema tolike ekranske površine. Nekako nam se čini da ćemo u ljeto 2024. godine, kada se svijetu predstavi novi Samsung Galaxy Z Fold6, vidjeti ponovo neku evoluciju, a možda i revoluciju.

Potražnja za sklopivim, preklopnim pametnim telefonima sve je veća u svijetu. Stvar će pogurati i konkurencija, to je sigurno, koja najavljuje nove modele, a pojedini se kineski proizvođači pripremaju da u sljedećoj, 2024. godini, na europsko tržište predstave svoje favorite.

Samsung Galaxy Z Fold5 zahvaljujući nešto užem kućištu, što smo već naglasili, dobro leži u ruci dok je preklopljen jer će mnogima odgovarati za širina. Nije širok, primjetno je u sklopljenom obliku uži od S23 Ultre. 67 u odnosu na 78 mm širine Ultre je velika razlika, a Fold5 je i nešto kraći tako da u sklopljenoj formi preklopni model izgleda kompaktno i prihvatljivo.

blank

Jasno, tada se osjeti debljina kućišta koja sada iznosi 13,4 mm, a kad se telefon rasklopi debljina je samo 6,1 mm. S23 Ultra ima debljinu od 8,9 mm. Pomislit ćete kako S23 Ultra ima u kućištu i S Pen olovku, ali i veću bateriju. Baterija ipak nije toliko većeg kapaciteta – Samsung Galaxy Z Fold5 ima 4400 mAh, a S23 Ultra 5000 mAh.

Ono što treba istaknuti, ali i upozoriti je korištenje spomenutog stylusa odnosno olovke koja beskonačno dugo ostavlja svoj trag. Sve je to počelo davne 2011. godine s prvim Samsung Galaxy Note modelom, a Samsung Galaxy Z Fold5 također radi s olovkom, ali s posebnom olovkom. Dakle, ne smijete po ekranu Folda5 koristiti S Pen od Ultre. Postoje inače i posebna kućišta u koja se S Pen modela Fold5 može smjestiti.

Unutarnji je ekran svakako osjetljiv, na to se mora paziti kao što se nikada ne smije odlijepiti zaštitna folija. To je „opasno po život“ Folda5. Mnogi će htjeti dodirnuti dio na kojem se ekran savija i to se osjeti. Fizika je fizika. Ali, u stvarnosti se, i to je zaista tako, taj dio gotovo nikada ne dodiruje. Čak ga niti ne vidite, bilo dok ugodno koristite email poštu na tako velikom tablet ekranu, bilo dok gledate film u krevetu ili dok putujete satima vlakom, avionom, autobusom.

Elegantno kućište Icy Blue test modela Samsung Galaxy Z Fold5 izgleda tako dobro da će se mnogi u njega zaljubiti. Jasno, prepreka je mnogima visoka cijena, ali samo u zemljama poput naše u kojima je plaća daleko ispod razine zapadnih zemalja.

blank

Kvaliteta izrade osjeti se pri svakom dodiru, magnet se brine da kućište čvrsto spaja dvije plohe, a stražnja staklena površina ne prima otiske prstiju, što je svakako dobro. Pri tome se nije izgubilo na ljepoti. Metalni aluminijski okvir skriva komplicirani mehanizam šarki. Nadamo se da ćemo ga jednom moći detaljno vidjeti, na nekom muzejskom primjerku.

Ako bismo usporedili Samsung Galaxy Z Fold5 s drugim flagship modelima primijetit ćete kako je sve prisutno. Krenimo od ekrana. Samsung je već dva desetljeća poznat po svojim ekranima, a takav je i AMOLED ugrađen u Fold5. Podržava 120 Hz, i na vanjskom i na unutarnjem ekranu.

Unutarnji ekran uz to ima i urez u kojem se nalazi selfie kamera od 4 megapiksela. Dakle, ispod ekrana je smješten senzor koji se može vidjeti, nije toliko skriven, ali dobro dođe kada se želi pravokutna površina, bez ureza. Kvaliteta ove kamere nije baš velika, ali poslužit će u mnogim situacijama. Preko dana je sasvim Ok, ali u noćnim uvjetima se osjeti manjak kvalitete i zrnatost.

blank blank

Otvori li se kućište i pogleda na drugu stranu na kojoj se nalazi manji ekran primjećuje se standardna rupica u ekranu od 6,2 inča. Taj senzor od 10 megapiksela možda ćete i najmanje koristiti, veličine je jedne trećine inča, ali snima 4K video.

Ako tražite još više rezolucije za video onda je tu stražnja kamera koja snima 8K video. 50-megapikselni senzor isti je kao i na prethodnom Fold4 modelu, ima OIS, a optička se stabilizacija slike nalazi i na telefoto senzoru od 10 megapiksela koji omogućuje 3x optičko približavanje (zum). Dakle, sve je tu, kao na uobičajenim pametnim flagship telefonima, uz očekivano treći senzor od 12 megapiksela koji služi za snimanje širokih kutova, do 120 stupnjeva.

Pitate se kakve su fotografije? Vrlo dobre do odlične, u većini situacija će Samsung Galaxy Z Fold 5 pokazati dobro fotografsko umijeće. Jasno, na vanjskom ćete ekranu imati manji prikaz slike pa svakako rasklopite kućište i pokažite što imate u rukama. Uz 2176 x 1812 piksela te 374 ppi i adaptivno osvježavanje slike od 1 do 120 Hz snimke će biti praznik za oči.

blank

blank

blank

Na oba se ekrana koristi Android 14, nedavno je zamijenio Android 13 s kojim je inicijalno Samsung Galaxy Z Fold5 dolazio. Odnosno, kad kupite novi Fold5 dobit ćete Android 13, a zatim će uslijediti ažuriranje koje će donijeti uglavnom grafičke promjene, malo su izmijenjene opcije i položaj u galeriji. One UI 6 donosi razne modifikacije izgleda pa se svakako poigrajte.

Ovo je i igračka – iako se čini da je Fold5 idealan za korporativne zaposlenike koji su stalno na sastancima i trebaju malo veći ekran odnosno komoditet dok pregledavaju privitke koje im kolege šalju. Zaista, taj osjećaj komoditeta je poseban i ako se jednom naviknete na to više nema povratka na uske ekrane koji danas prevladavaju na modernim flagship telefonima s ravnim ekranima.

Samsung Galaxy Z Fold5 je super za igranje. Uz Snapdragon 8 Gen 2 i 12 GB radne memorije nema što ne može. Mi smo instalirali Asphalt9 Legends i ponovo se zaljubili u mobilno igranje. Da, to je pravi format za igranje. Ako sa svojim djetetom naiđete pored trgovine u kojoj se prodaje Samsung Galaxy Z Fold5 svakako pokrenite ovaj naslov i pratite reakcije djeteta.

blank

Telefon se transformira u razne oblike, ali i u razne funkcionalnosti koje su pri tome moguće. Šteta je sve to ne iskoristiti, kad se nude dva ekrana, snažan čipset i memorija od 256 GB, ali i od 512 GB i 1 TB. Jasno, već nekoliko godina Samsung u najjače modele ne ugrađuje microSD utor.

Baterija od 4400 mAh nije se godinama mijenjala i vjerojatno u ovoj konfiguraciji oblika i debljine postoji vrlo malo prostora. U praksi će baterija izdržati cijeli dan bez problema, ako se kombiniraju vanjski i unutarnji ekran. Jasno, vanjski je manji potrošač dok unutarnji treba puno više energije, a i na njemu će se obavljati daleko zahtjevnije radnje.

blank

U tankom ekološkom pakiranju Samsung isporučuje samo kabel za punjenje i iglicu za SIM karticu odnosno njih dvije jer se radi o dual SIM modelu SM-F946B/DS koji podržava i eSIM. Za adapter za punjenje morat ćete se sami pobrinuti – koristiti od nekog starog mobitela ili kupiti novi snage 25 W.

To je puno sporije od Galaxy S23 Ultre koja podržava 45 W snage pri punjenju. Ipak, punjenje je prihvatljive dužine pa se nakon 30 minuta dobije 50 posto napunjenosti. Govorimo od 0 do 50 posto dok će do 100 posto punjenje trajati između 80 i 90 minuta, ovisno o naponu i struji koju imate u utičnici.

blank

O Samsungu Galaxy Z Fold5 moglo bi se pisati duže i više nego o bilo kojem drugom pametnom telefonu na tržištu, toliko je toga ugrađeno u njega, a softverske značajke su tek detalj u kojem ćete uživati. Dijeljenje ekrana u nekoliko dijelova, kako bi se maksimalno iskoristio za razne funkcionalnosti, svakako je posebna tema koju treba u stvarnosti i doživjeti.

Sviđa nam se što sve započeto na vanjskom ekranu možemo nastaviti raditi na unutarnjem (i obrnuto). Čak je moguće definirati kojim je to aplikacija dopušteno pa na taj način možemo štiti i neku vrstu privatnosti – krenemo li nešto, što nije za tuđe oči, raditi na unutarnjem ekranu dovoljno je samo preklopiti telefon, a aktivna se aplikacija neće pojaviti na vanjskom ekranu. Postavke su vjerojatno jedne od najljepših i najkorisnijih koje smo do sada imali prilike isprobati na pametnim telefonima.

blank

Mobiteli poput Samsunga Galaxy Z Fold5 konačno imaju treću dimenziju, za razliku od „običnih“ koji kao da imaju samo dvije dimenzije. I djeluju poput nečega iz budućnosti, iako su uobičajena sadašnjost.

Naravno, nećemo se olako odreći klasičnih pametnih telefona, imaju oni svojih prednosti jako puno, a jedan od razloga svakako je i cijena jer Samsung Galaxy Z Fold5 košta 1949 eura (14.684 kuna, prosinac 2023.).

Možete izabrati i srednje jako model s 12 GB radne i 512 GB interne memorije te vrh ponude s 1 TB, za što je potrebno izdvojiti 2259 eura odnosno 17.020 kuna. Nije to puno, iz nekih tabora ćete za (samo jedan) ravni ekran platiti toliko. Mnogi korisnici za Fold5 govore da ima tri ekrana. Zvuči to jako moćno!

blank blank blank blank blank