Od noćas svoje mobitele možete ranije početi puniti, ako želite uštedjeti

blank

Počinje zimsko računanje vremena, a to automatski znači i da će se energija utrošena u razdoblju od 21 do 7 sati obračunavati prema nižoj tarifi

Uobičajeno je da se zimsko računanje vremena počinje primjenjivati posljednje nedjelje u listopadu – ove godine je to 25. listopada 2020. u 3 sata ujutro. Sat se u 3 sata ujutro pomiče za jedan sat unatrag, što znači i jedan sat više spavanja. Većina pametnih telefona i mobitela automatski će podesiti ispravno vrijeme, ali mnogi uređaji će se morati ručni podesiti, poput sata na zidu.

blank

Primjenom zimskog računanja vremena mijenja se i razdoblje dnevnih tarifa za obračun električne energije. Električna energija utrošena od 7 do 21 sat obračunavat će se prema višoj tarifi, a energija utrošena u razdoblju od 21 do 7 sati prema nižoj tarifi (koja je do 50 posto niža). Mnogi će promjenu obračuna iskoristiti za ranije uključivanje električnih trošila, poput perilica posuđa i perilica rublja, a uštedjet ćete i pri punjenju mobitela, pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala, power bankova, glazbenih playera, prijenosnih igraćih konzola itd.

Od nedjelje 25. listopada 2020., za vrijeme vožnje motornim vozilima danju, bez upaljenih dnevnih ili kratkih svjetala kaznu nećete platiti jer se ta odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama počinje primjenjivati od 1. studenog pa do 31. ožujka. Definira to članak 102. spomenutog zakona. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.
Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Zimsko računanje vremena traje do 28. ožujka 2021. godine. Zatim slijedi odluka država članica Europske unije o ukidanju pomicanja sata tako da će to tada sve članice odlučiti hoće li zadržati ljetno računanje vremena ili pak zimsko računanje vremena.