Od prijevara s mobitelima zaradili 342.000 kuna

blank

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje vezano uz prijevare s kupnjom mobitela

Osumnjičeni su 30-godišnjak i 38-godišnjak da su počinili 17 kaznenih djela „Prijevara“, 17 kaznenih djela „Neovlaštena uporaba tuđe tvrtke“, 17 kaznenih djela „Zlouporaba osobne isprave“ i 31 kazneno djelo „Krivotvorenje osobne isprave“ na štetu 14 trgovačkih društava s područja cijele Hrvatske i njihovih vlasnika.

Prevarili su, zlouporabili prikupljenu dokumentaciju i krivotvorili s ciljem povoljnije kupnje mobilnih aparata koje su prodavali, pri čemu je nastala materijalna šteta počinjenim djelima koja iznosi više od 342.000 kuna.

blank

Sumnja se da su osumnjičeni od rujna 2019. do rujna 2020. godine s unaprijed stvorenom namjerom da za sebe pribave protupravnu imovinsku korist kontaktirali vlasnike trgovačkih društava te im lažno prikazivali činjenice i samim time doveli u zabludu da bi im potom vlasnici dostavili poslovnu kao i osobnu dokumentaciju.

Po pribavljenoj dokumentaciji osumnjičeni su krivotvorili pečat oštećenih trgovačkih društava te se lažnim prikazivanjem činjenica predstavljali kao vlasnici, s ciljem da zaposlenike pružatelja telefonskih usluga na takav način dovedu u zabludu nakon čega bi s istima sklopili pretplatničke ugovore i ostvarili povoljnije uvjete kupovine mobilnih uređaja.

Po sklopljenim pretplatničkim ugovorima osumnjičeni bi zaprimali pretplatničku dokumentaciju na ranije predviđene adrese elektroničke pošte, koju su potom potpisanu i ovjerenu putem elektroničke pošte dostavljali davateljima telekomunikacijskih usluga, koji su im po zaprimljenoj dokumentaciji dostavljali mobilne uređaje na razne adrese gdje su ih osumnjičeni preuzimali od zaposlenika dostavljačkog poduzeća.

Preuzimanje pošiljke bi potvrđivali vlastoručnim potpisivanjem u ime platežno odgovorne osobe i ovjeravali ranije krivotvorenim pečatom. Osumnjičeni bi mobilne uređaje potom prodavali za sada nepoznatim osobama, a protupravno stečeni novac međusobno podijelili.