Orange Neva Jet je prvi operatorski 5G mobitel u Europi

blank

Mobilni operator Orange predstavio je model Neva Jet, vlastiti pametni 5G mobitel

Mobilni operatori s vremena na vrijeme predstavljaju inačice pametnih telefona pod vlastitim nazivom, a uređaj im izrađuje proizvođač mobitela koji nije brandiran na tom modelu. Orange je upravo predstavio jedan takav pametni telefon, inače prvi operatorski model u Europi, pod oznakom Neva. Izradio ga je ZTE, koji nudi svoju verziju pod oznakom Axon 10 Pro 5G.

Pametni telefon Orange Neva Jet predstavljen je za korištenje u 5G mrežama. 5G je startao u Rumunjskoj 5. studenog 2019, a u 2020. se očekuje i u Poljskoj.
Mobitel bi se u Francuskoj trebao početi prodavati od 21. studenog 2019. po cijeni od 899 eura odnosno za 269,90 eura uz potpis ugovora s operatorom. Ipak, Francuska još uvijek nema 5G mrežu jer se čeka odluka regulatora. Bit će dostupan i na drugim tržištima na kojima funkcioniraju 3G/4G mreže, počevši od Poljske.

Orange Neva Jet ima 6,47-inlni ekran bez ruba uz fullHD rezoluciju i prepoznavanje otiska prsta na ekranu, trostruku kameru (48-megapikselni širokokutni senzor, 20-megapikselni ultraširoki i 8-megapikselni telefoto objektiv) te prepoznavanje lica. Podržan je AI za upravljanje pri korištenju kamera, a operativni sustav je Android 9 Pie. Baterija je kapaciteta 4000 mAh, čipset je Snapdragon 855.

Kad bude radio u 5G mreži, Orange tvrdi da će dostići brzine do 2 Gb/s pri downloadu, a za 2020. godinu Orange najavljuje nove 5G modele pod svojim nazivom.