Osjećani kartu u javnom prijevozu plaćaju i putem Tele2 mobitela

blank

Sjećamo se kako smo dugi niz godina u Zagrebu javni prijevoz mogli plaćati putem SMS poruke, a u toj beneficiji uživaju korisnici javnog prijevoza u Osijeku.

Pitate li korisnike ZET-a, zagrebačkog javnog prijevoznika, sjećaju li se plaćanja voznih karata za tramvaj i autobus putem SMS poruke na svojem mobitelu, svi će se sa sjetom sjetiti tih trenutaka. Usluga već neko vrijeme nije dostupna u Zagrebu, a nekoliko stotina kilometara istočnije slična usluga se može koristiti i s pametnim telefonima u kojima je Tele2 SIM kartica.

Usluga je Tele2 pretplatnicima i korisnicima na bonove moguća putem besplatne aplikacije Smartica veličine 40 MB za iPhone, iPad i iPod touch odnosno 6 MB za Android telefone pa nakon instalacije ove aplikacije možete kupiti jednokratnu ili dnevnu kartu, aktivirati ju, prijaviti se prilikom presjedanja. Smartica je dostupna putem Google Play ili Apple Store trgovine te za njeno korištenje nije potrebno ostavljanje osobnih podataka kao ni podataka o kreditnim karticama, čime je zajamčena sigurnost korisnika.

blankZa kupovinu i validaciju karte koristi se mobilni pristup internetu (ili Wi-Fi ako je dostupan u vozilu), a za aktivaciju karte je minimalna potrošnja podataka oko 1,29 kB. Zatim korisnik putem SMS poruke dobiva potvrdu da je karta kupljena. Prije prislanjanja mobilnog telefona na validator kod ulaznih vrata vozila javnog prijevoza potrebno je u aplikaciji odabrati prethodno kupljenu digitalnu voznu kartu te ju aktivirati na validatoru.

Pogledajte kako aplikaciju Smartica koristi studentica Tea:

Kontrolor kroz kontrolorsku verziju mobilne aplikacije provjerava ispravnost putnih karata skeniranjem QR koda aktivne putne karte koja se nalazi u mobilnoj aplikaciji korisnika. Ako vam se u međuvremenu istroši baterija mobitela, kontrolor će smatrati da ne posjedujete valjanu voznu kartu. Mobilna aplikacija obavijestit će vas pet minuta prije isteka valjanosti putne karte kako biste ju mogli produžiti.

Aplikacija zahtijeva sljedeće minimalne tehničke preduvjete:
– iOS minimalna verzija 9
– Android minimalna verzija 5
– uključen Bluetooth, minimalna verzija 4
– pristup mobilnom internetu
– baterija mora biti minimalno napunjena na 5%.

Aplikaciju Smartica mogu koristiti korisnici svih telekom operatora koji se nalaze u sustavu Smartice:
Tele2 postpaid i prepaid korisnici
VIPnet postpaid i prepaid korisnici
Tomato postpaid i prepaid korisnici
T-Mobile postpaid i prepaid korisnici
Simpa prepaid korisnici
Bonbon postpaid i prepaid korisnici

blank