Pad isporuka pametnih telefona u veljači je 38 posto

blank

Tržište pametnih telefona nije propalo, ali pad isporuka zbog pandemije koronavirusa je ipak veliki

Prodaja pametnih telefona u svijetu već nekoliko godina za redom pada, a naročito će se to osjetiti u prvoj polovici 2020. godine. U veljači 2020. je u svijetu isporučeno 38 posto manje pametnih telefona nego u veljači 2019., pokazuju podaci Strategy Analyticsa. Dakle, ovo je najveći pad isporuka u povijesti.

Isporuke su pale s 99,2 milijuna pametnih telefona u veljači 2019. na 61,8 milijuna u veljači 2020. Naravno, razlog je COVID-19 bolest koju izaziva koronavirus. Manjoj isporuci telefona “pridonijela” je najprije kineska nova godina u siječnju, a zatim i blokada tvornica zbog epidemije virusa. Napomenimo i kako je u veljači prošle godine ostvareno 3 posto manje isporuka, u odnosu na veljaču 2018.

Niti u ožujku se ne očekuju dobri rezultati jer se strah od koronavirusa proširio u Europu Sjevernu Ameriku i po ostatku svijeta. Stotine milijuna potencijalnih kupaca zatvoreno je u svojim kućama, dok poštuju “lockdown”. Malu nadu daje online kupnja, ali te količine neće nadomjestiti gubitak.