Pet uzastopnih tromjesečja pad prodaje pametnih telefona

blank

U cijeloj 2018. godini isporuke pametnih telefona u svijetu su pale za 5 posto u odnosu na 2017. godinu – isporučeno je ukupno 1,43 milijardi smartphoneova.

Ništa bolje nije završilo niti četvrto tromjesečje 2018. što se tiče isporuka pametnih telefona – isporuke su smanjene za 6 posto, na 376 milijuna mobitela. Podatke je objavio Strategy Analytics, a razlog manjeg interesa i smanjenja potražnje leži u dužoj zamjeni telefona nego prethodnih godina, zbog nedostatka „wow modela telefona“, ali razlog leži i u ekonomskim posljedicama.

Samsung je zadržao prvo mjesto po isporukama pametnih telefona u Q4 2018, iako se broj mobitela smanjio za 7% u odnosu na isto razdoblje u 2017. tako da je tijekom tri mjeseca isporučeno 69,3 milijuna novih pametnih telefona, a razlog leži u jakoj konkurenciji Applea i Huaweija, ali i zbog pada interesa na tržištima Indije, Europe i SAD-a.

blankApple je u Q4 2018 isporučio 65,9 milijuna smartphoneova, što je pad od 15%, čemu je najviše pridonio pad na kineskom tržištu. Potražnja za novim modelima iPhone XR, iPhone XS i iPhone XS Max pala je ispod očekivanja.

blankIstovremeno, trećeplasirani Huawei je u Q4 2018 imao povećanje isporuka za čak 48%, odnosno 60,5 milijuna, a u cijeloj 2018. ostvaren je rast od 35%. Huawei se trenutno s Appleom bori za drugu poziciju tako da se očekuje da bi u cijeloj 2019. godini mogao zauzeti drugo mjesto. Podsjetimo se, u drugom tromjesečju 2018. Huawei je zauzeo drugo mjesto po isporukama te prestigao Apple, ali kako Apple nove modele predstavlja krajem godine to i nije bilo veliko iznenađenje.

blankČetvrto mjesto zauzeo je kineski Oppo, odnosno preuzeo je poziciju od Xiaomija koji već duže vrijeme zauzima tu poziciju – Oppo je proširio svoje poslovanje diljem Europe i Afrike te se tako proširio s glavnog azijskog tržišta. Istovremeno, Xiaomi je imao slabiji rast u posljednjih nekoliko mjeseci prošle 2018. godine, najviše zbog oštre konkurencije na tržištima poput Kine i Indije.