Pogledajte koliko bi 5G tržište mogli vrijediti do 2030. godine

blank

Ericsson ConsumerLab predviđa da će do 2030. godine 5G korisničko tržište vrijediti 31 bilijun američkih dolara

Pružatelji komunikacijskih usluga na temelju 5G-a imaju mogućnost kumulativno zaraditi do 3,7 bilijuna USD prihoda do 2030. godine, a korisničko tržište vrijedit će 31.000 milijardi odnosno 31 bilijun USD. Od proširene stvarnosti očekuje se da bi mogla potaknuti više od polovice potrošnje korisnika na imerzivne medije do 2030. godine.

blank

Ericsson ConsumerLab donosi novo izvješće pod nazivom “Harnessing the 5G Consumer
Potential“ u kojem se ističe podatak kako bi proaktivnim objedinjavanjem i promoviranjem 5G
korisničkih slučajeva pružatelji komunikacijskih usluga do 2030. mogli generirati do 131
milijardu USD prihoda samo od digitalnih usluga. Oko 40 posto tih projekcija prihoda pripisuje se potrošnji korisnika vezano uz poboljšane videozapise, proširenu stvarnost (PS), virtualnu stvarnost te igranje u oblaku preko 5G mreža.

blank

Ključni nalazi također naglašavaju da je utjecaj pandemije COVID-19 na osobne financije i financijske prioritete mogao utjecati na spremnost potrošača da plate dodatno za 5G usluge. Početkom 2019. prosječni potrošač bio je spreman platiti 20 posto više za 5G. Kako se 2020. bliži kraju, ta je brojka pala na 10 posto. Međutim, svaki treći rani usvojitelj na globalnoj razini i dalje je spreman platiti 20 posto više za 5G. Tako visoka razina ranog usvajanja mogla bi pomoći u poticanju gospodarskog oporavka, navodi se u izvješću.

blank

Proaktivnim poticanjem usvajanja 5G od strane korisnika pružatelji komunikacijskih usluga mogli bi do 2030. godine od 5G-a dobiti 34 posto veći prosječni prihod po korisniku. U Ericssonovom izvješću se naglašava uloga tehnologija koje omogućuju razvoj kao što su edge computing i odsječci mreže, a koje će pružateljima usluga pomoći da osiguraju 5G prihode.

Mogli bi ih ostvariti od osnovnih digitalnih usluga kao što su igranje u oblaku i aplikacije PS ili srodnih digitalnih usluga, kao što su povezivost u automobilu i povezane sigurnosne značajke.

blank

– Ovo je prvi put da je Ericsson predstavio prognozu prihoda za 5G korisničko tržište koje ostaje temeljna djelatnost pružatelja komunikacijskih usluga. Kroz naše istraživanje istaknuli smo ulogu razvoja korisničkih slučajeva, inovacija u tarifama, kvalitete pokrivenosti 5G mrežom i partnerstva u ekosustavu kako bismo ostvarili pravi potencijal ovog tržišta. Jasno je da će 5G potaknuti ogromne mogućnosti za pružatelje komunikacijskih usluga u poslovanju s korisnicima tijekom desetljeća. Budući da je ovo putovanje već u tijeku, oni pružatelji komunikacijskih usluga koji brzo i proaktivno razvijaju svoju ponudu vjerojatnije će ostvariti bolje rezultate, izjavio je Jasmeet Singh Sethi, čelnik Consumerlaba, Ericsson Research.

blank