Ericssonova studija o izazovima održivosti i potencijalu tehnologije

blank

Ericsson je proveo zanimljivu studiju na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, što predstavlja stavove 900 milijuna ljudi

Tehnološke inovacije su ključne za održivost, zaključak je najnovijeg Ericssonovog ConsumerLab izvještaja koji otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka.

Utemeljen na studiji provedenoj na uzorku od po tisuću ispitanika iz 12 zemalja svijeta (SAD, Brazil, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, Rusija, Republika Južna Afrika, Kraljevina Saudijska Arabija, Indija, Malezija, Kina i Australija), izvještaj o okolišno održivim stilovima predstavlja stavove 900 milijuna ljudi.

blank

Pitanje održivosti se sve više pojavljuje u svim dijelovima društva, od vlada, preko kompanija, do milijuna školaraca koji štrajkaju u sklopu inicijative Fridays for Future. No, kakvi su stavovi
korisnika o tome? Odražavaju li njihove navike i aktivnosti njihovu percepciju i smatraju li da je ICT alat koji im može pomoći da se pozabave svojim potencijalnim utjecajem? Ericssonov najnoviji ConsumerLab izvještaj bavi se upravo tim temama.

Samo u posljednja dva desetljeća zabrinutost zagađenjem zraka i vode je porasla s jednog od pet korisnika na gotovo svakog drugog. Zabrinutost za klimatske promjene i globalno zagrijavanje je također porasla s 13 posto korisnika na njih 50 posto. Izvještaj također uključuje mišljenja korisnika o pitanju krajnje odgovornosti za ublažavanje utjecaja na okoliš.

Globalno, 8 od 10 korisnika smatra da su vlade odgovorne za zaštitu okoliša, a 70 posto ih smatra da su građani također odgovorni. Jasno je da korisnici također vide potrebu za zajedničkim djelovanjem, a 5 od 10 ih očekuje da kompanije i brandovi preuzmu svoj dio odgovornosti.

blank

Da su tehnološke inovacije ključne za hvatanje ukoštac s budućim okolišnim izazovima potvrđuje 46 posto ispitanika. 36 posto njih bi htjelo da im uređaji nude savjete o ekološki svjesnijem življenju. Zanimljivo je da korisnici koji smatraju da će tehnologija biti ključna u rješavanju budućih okolišnih izazova izražavaju gotovo dvostruko veći interes od ostalih za različita ICT rješenja koja bi im pomogla da žive ekološki svjesnije.

“ICT alati i usluge mogu imati značajnu ulogu u pomoći korisnicima da u svojem svakodnevnom djelovanju smanje svoj osobni utjecaj na okoliš,” kaže Zeynep Ahmet Vidal, viši istraživač u Ericsson Consumer & Industry Lab i autor ovog izvještaja.

“U našem izvještaju vidimo da korisnici uistinu vide ICT kao korisnog pomagača u svojem svakodnevnom životu, što zbog zaštite okoliša, zdravlja, troškova ili razloga koji se tiču komocije. No, ICT također ima potencijal omogućavanja budućih inovacija u klimatskom djelovanju, gdje pružatelji usluga imaju jedinstvenu priliku i poziciju da pruže nova rješenja koja mogu pomoći korisnicima u održivim odabirima u svakodnevnom životu.”