Primjena naprednih Smart City i IoT rješenja

blank

HT Grupa i Grad Sveta Nedelja pokrenuli su istraživačko-razvojni projekt primjene tehnologija i rješenja na infrastrukturi javne rasvjete

80 upravljačko-komunikacijskih modula povezivat će postojeće stupove javne rasvjete, uz pametnu rasvjetu mjerit će se i kvaliteta zraka u gradu Sveta Nedelja, buka u prometu i prolaznost pješaka, a predviđeno trajanje projekta iznosi šest mjeseci.

Riječ je o rješenju koje je u potpunosti razvijeno unutar HT-a, može raditi na svim tipovima mrežnih tehnologija, uključujući 3G, 4G, 5G, NB IoT i primjenjivo je na svim vrstama javne rasvjete te će značajno doprinijeti energetskoj učinkovitosti Grada, ali i kvaliteti života, sigurnosti građana i smanjenju svjetlosnog zagađenja.

Dario Zurovec, Grad Sveta Nedelja i Marijana Bačić, HT
Dario Zurovec, Grad Sveta Nedelja i Marijana Bačić, HT

Stupovi javne rasvjete u Svetoj Nedelji dobit će nove funkcije odnosno postat će „pametni“ te će biti moguće bežičnim putem na daljinu upravljati i nadzirati svjetiljkom. Nove funkcije uključivat će i praćenje osnovnih vremenskih uvjeta koji uključuju temperaturu, vlagu, tlak i UV zračenje, praćenje kvalitete zraka, mjerenje energetskih pokazatelja svjetiljke dok će dio stupova imati funkciju detektiranja prolaska pješaka i mjerenja buke u prometu.

HT Grupa će za potrebe realizacije ovog projekta osigurati potreban hardver, softver i uslugu povezivanja, a Grad Sveta Nedelja će ustupiti na korištenje infrastrukturu javne rasvjete i osigurati ugradnju upravljačko-komunikacijskih modula na tijela javne rasvjete.

Predviđeno trajanje pilot projekta bit će šest mjeseci tijekom kojih će stručni tim grada Sveta Nedelja i Hrvatskog Telekoma zajednički analizirati podatke i rad sustava te graditi znanje s ciljem optimizacije rješenja i pružanja što bolje usluge kako građanima tako i Gradu.