Prodaja mobitela u SAD-u; koji su brandovi najpopularniji?

blank

Među prva četiri branda koji proizvode pametne telefone nalaze se Apple, Samsung, LG i Motorola.

Američko tržište pametnih telefona potpuno je drugačije od ostatka svijeta. Amerikanci oduvijek vole domaće brandove, a možemo to vidjeti i u velikom broju filmova u kojima 25 godina gledamo Motorole, vidjeli smo i BlackBerry (iako je to donedavno bio kanadski brand), a Apple im je svetinja u novije vrijeme.

Na američkom tržištu u prošlom tromjesečju (četvrto, 2018. godina) prodano je 10% manje pametnih telefona nego u četvrtom tromjesečju 2017. godine, pokazuju podaci Counterpointa. Apple iPhone XS Max i iPhone XS najbolje su se prodavali u rujnu i listopadu, odmah nakon predstavljanja dok je u studenom i prosincu 2018. prvo mjesto po interesu preuzeo iPhone XR.

Prvo mjesto s ogromnim udjelom od čak 47% zauzima Apple koji je rastao 3% u odnosu na isto razdoblje lani, slijedi Samsung s udjelom od 22% (povećanje s 19%) dok je treći LG imao pad udjela – s 14 na 12 posto, a četvrta Motorola povećala je udio u prodaji s 5 na 6 posto. Svi ostali proizvođači imaju pad prodaje – zauzimaju 13 umjesto 18 posto u istom razdoblju 2017.

blankProdaja pametnih telefona u SAD-u u Q4 2018 (izvor: Counterpoint)