Prodaja pametnih telefona u svijetu u 2023. godini

blank

Globalno tržište pametnih telefona palo je za 4% u 2023. usred znakova stabilizacije, a pad se smatra prihvatljivim

Prema istraživanju Canalysa, globalno tržište pametnih telefona doživjelo je rast od 8% na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju 2023., dosegnuvši 319,5 milijuna jedinica, što dodatno ukazuje na znakove stabilizacije i oporavka.

Istovremeno, ukupne isporuke za cijelu 2023. godinu iznosile su 1,14 milijardi jedinica, što predstavlja pad od 4% u usporedbi s 2022. Unatoč izazovima na ključnim tržištima, Apple je po prvi put zauzeo prvo mjesto s 20% tržišnog udjela i 229,2 milijuna isporuka u 2023.

blank

Samsung prati Apple u stopu te su isporučili 225,4 milijuna jedinica i osvojili 20% tržišnog udjela. Xiaomi je učvrstio svoju treću poziciju držeći 13% tržišnog udjela s isporukama od ukupno 146,4 milijuna jedinica.

OPPO i TRANSSION zauzeli su četvrto i peto mjesto s 9% odnosno 8% tržišnih udjela. TRANSSION i Xiaomi imali su međugodišnji rast u četvrtom kvartalu.

Prodaja pametnih telefona u Europi: u 2023. godini, u odnosu na 2022. bilo je 8 posto manje isporuka pametnih telefona, a pad je zabilježen i u mnogim drugim regijama – 9 posto u Sjevernoj Americi, 5 posto u Kini, 6 posto u regiji APAC.U plusu su bili Latinska Amerika (2 posto), Afrika (6 posto) te Srednji Istok (11 posto).

blank

“Prodavači pametnih telefona svjedočili su značajnom poboljšanju profitabilnosti unatoč padu tržišta 2023.”, primijetio je Toby Zhu, viši analitičar u Canalysu. Razlog su i cijene komponenti i čipseta koje su bile relativno niske tijekom prošle godine, što je dobavljačima omogućilo povećanje profitnih marži i razvoj konkurentnih proizvoda.

“Ulaganje u AI na uređajima za high-end segment i širenje isporuka u srednjim do niskim segmentima postat će dva strateška pravca za prodavače pametnih telefona u 2024.,” rekao je Zhu. “AI će se protezati od diferencijacije na razini proizvoda do operativne i korporativne strategije, koja će varirati od tvrtke do tvrtke. Samsung će uključiti generativnu umjetnu inteligenciju u svoju dugoročnu strategiju proizvoda. U isto vrijeme, kineski dobavljači kao što su Xiaomi, vivo, OPPO i HONOR već su predstavili vodeće uređaje s gen AI mogućnostima na svojim domaćim tržištima.”