Projekt RUNE dovodi brzi optički internet u ruralna područja

blank

Tvrtka RUNE Crow d.o.o. predstavila je hrvatskim telekom operatorima projekt RUNE

Projekt RUNE (eng. Rural Network Project), ukupno vrijedan 250 milijuna eura (60 milijuna u Hrvatskoj), planiran je s ciljem osiguravanja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istre) i Slovenije.

Financiran je sa strane europskog investicijskog fonda Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), koji je većinski vlasnik Rune Group sa sjedištem u Luksemburgu.

blank

RUNE će, s izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

U studenom 2019. kreće se u gradnju prvih mreža, a „predviđena gradnja mreže trajat će oko tri godine i osigurati stanovnicima, prvenstveno u ruralnim područjima Primorsko goranske i Istarske županije, korištenje optičke mreže otvorenog pristupa koja će omogućiti brzine veće od 1 Gb/s te krajnjim korisnicima omogućiti odabir operatora i usluge po vlastitoj mjeri. Upravo ovakav način jamči svim operatorima ravnopravan pristup korisnicama uz jednake uvjete“, izjavio je Saša Ukić, direktor RUNE Crow d.o.o.

blank

Osnovne tehničke aspekte projekta RUNE brojnim hrvatskim teleoperatorima predstavio je Davor Car, voditelj projekta za Hrvatsku (Rune Crow d.o.o.) rekavši: „Projekt RUNE se sastoji od 22 pristupne mreže, 13 u Primorsko-goranskoj i 9 u Istarskoj županiji, te obuhvaća 110.000 krajnjih korisnika. Projektom će se izgraditi više od 2.200 km nove optičke mreže na području 45 jedinica lokalne samouprave. RUNE će izgrađenom mrežom upravljati na isključivo veleprodajnom poslovnom modelu te neće pružati usluge krajnjim korisnicima.“

Održavanje i otklanjanje grešaka na mreži ugovorit će se s lokalnim tvrtkama te tako osigurati najkraće moguće vrijeme eventualnih zastoja u radu.

Nakon uvodnih detalja o mreži, direktor tvrtke RUNE Enia d.o.o., Goran Živec, voditelj projekta RUNE u Sloveniji rekao je: „Ako želimo da ruralna područja ostanu naseljena, vrlo je važno da se istima izgradi optička infrastruktura. Potrebu za gradnjom novih širokopojasnih optičkih mreža prepoznali su i sami stanovnici tih područja te ih i sami pozivaju. Odazivamo se na pozive i na iskazani interes te na mjestima gdje je interes veći, stanovnici tih naselja dobiju prioritet prilikom gradnje.“

Izjavio je da jedini trošak kojeg će korisnik imati je trošak priključenja odnosno izrade kućne instalacije u stanu ili kući u iznosu od 750 kn koji uključuje ugradnju optičkog kabela od uvodnice u kuću ili stana pa sve do mjesta optičke priključne doze u prostorima korisnika, mjerenja i spajanja modema te testiranja veze.

blank