U Vukovaru smo isprobali potpuno novi način traženja parking mjesta

blank

Grad Vukovar je u suradnji s A1 Hrvatska svojim građanima omogućio sustav pametnog parkiranja. Posjetili smo Vukovar i isprobali uslugu

blank

Jednostavnost, praktičnost i komoditet – tako bismo najjednostavnije mogli opisati sustav pametnog parkiranja koji s razlogom nosi naziv „pametni“ jer više nema tradicionalnog traženja slobodnog parking mjesta.

Pametna parkirališna mjesta u centralni sustav vukovarske gradske tvrtke Komunalac d.o.o. „dojavljuju“ koliko je parking mjesta slobodnih, a vozač na osnovu informacije zaprimljene preko Android mobilne aplikacije A1 Smart Parking sa svojim vozilom može krenuti prema parkiralištu. Do slobodnog parkirališnog mjesta upravlja ga se putem Google Karte, a informacije o slobodnim mjestima prikazuju se i na postavljenim displejima na ulazu na parkirališta.

blank

blank

Vukovar je tako među prvima u Hrvatskoj uveo sustav pametnog parkiranja koji za rad koristi A1 NB IoT mrežu (Narrowband Internet of Things) s čijim je signalom ove godine pokrivena cijela Hrvatska. Radi se o posebnoj vrsti pokrivanja mobilnim signalom namijenjenom komunikaciji s velikim brojem različitih senzora koji koriste male količine podataka, a za svoj rad ne trebaju niti veliki kapacitet baterije. Sustav pametnog parkiranja u Vukovaru obuhvaća 121 autonomni, bežični parking senzor i informativne LED zaslone povezane A1 NB IoT mrežom.

Kako funkcionira parking u Vukovaru

blank

Uz automobil kojeg u Vukovaru u 1. zoni naplate parkiranja želite parkirati u centru grada, potreban vam je Android pametni telefon ili tablet s verzijom 4.3 ili više, instalirana besplatna mobilna aplikacija A1 Smart Parking te internetska veza.

Na dubini od oko 20 centimetara, ispod svakog asfaltiranog parking mjesta nalazi se po jedan A1 NBIoT Parking Sensor koji u realnom vremenu funkcionira u temperaturnom rasponu od -20 do 75°C, uz bateriju koja traje od tri do pet godina, ovisno o korištenju.

blank

Vozila se sastoje od različitih dijelova i svako od njih ima različitu leguru te ugrađeni senzor s najnaprednijom tehnologijom odmah otkriva kad se vozilo nalazi ili ne nalazi na parking mjestu, bez da mu smetnje rade lišće i snijeg. Senzor s baznom stanicom komunicira kod svakog parkiranja i odlaska automobila te se jednom dnevno izmjenjuje servisni paket.

Nakon što se iznad senzora oslobodi parking mjesto, informacija se odašilje prema NB IoT baznoj postaji. Informacija o slobodnom parking mjestu se zatim prosljeđuje prema vukovarskoj gradskoj tvrtki Komunalac d.o.o. u sustav kojem se, zahvaljujući cloud tehnologiji, može pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta internetskim preglednikom odnosno mobilnom aplikacijom (za sada samo Android, u planu je uskoro podrška i za iOS uređaje).

blank

Posjetili smo Vukovar i inovativno parkiralište u centru grada:

Partneri na ovom projektu su Grad Vukovar, Komunalac d.o.o., A1 Hrvatska te tvrtka Mobilisis – hrvatski proizvođač senzora i Cloud platforme za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta dok cijena investicije kompletnog sustava smart parkinga iznosi 476.000 kn, a financirana je prihodima od naplate parkinga.

Osim praćenja popunjenosti i nadzora parkirnih mjesta, omogućena je napredna analitika i prikaz trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi. Cilj implementacije pametnog parkinga, osim što uvelike pomaže korisnicima parkirališta pronaći slobodno parkirno mjesto, također je i optimizacija protoka vozila kroz najfrekventniji dio grada, što pozitivno utječe na smanjenje buke, sigurnost djece prilikom prelaska pješačkih prijelaza i opće zadovoljstvo korisnika parkirališta.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček je sa suradnicima, predstavnicima tvrtke Komunalac d.o.o. i glavnim direktorom za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivanom Gabrićem obišao parkiralište na kojemu su postavljeni senzori te isprobao mobilnu aplikaciju koja svim korisnicima uvelike olakšava pronalazak parkirnog mjesta u strogom centru grada.

blank

„Zahvaljujući gradskoj tvrtki Komunalac d.o.o. i u suradnji s A1 Hrvatska, jedan smo od rijetkih gradova koji se mogu pohvaliti sustavom pametnog i digitalnog parkiranja. Uz to, i moderna mobilna aplikacija korisnike izravno dovodi do slobodnih parkirnih mjesta i govori o njihovoj raspoloživosti. Na tri lokacije u gradu postavljeni su displeji koji obuhvaćaju 121 parkirno mjesto, a prvi smo u Hrvatskoj koji ovakvim sustavom nude informacije i o slobodnim mjestima za invalide“ rekao je zamjenik Pavliček te istaknuo kako ovakav sustav parkiranja uvelike poboljšava sigurnost prometovanja i ne stvara gužve te doprinosi podizanju kvalitete života našim sugrađanima.

Glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić istaknuo je zadovoljstvo suradnjom s Gradom Vukovarom na ovom zanimljivom projektu. „Riječ je o digitalnom omotaču oko standardnog parkiranja koji će uskoro postati neizostavan dio svakog parking iskustva diljem Hrvatske, a izuzetno je lijepo vidjeti da je Vukovar jedan od prvih gradova koji se može pohvaliti ovom uslugom.

Na kraju spomenimo i kako je inovativnu uslugu SMS parking davne 2001. godine po prvi put u svijetu razvio i ponudio korisnicima ne samo u Hrvatskoj nego i u mnogim zemljama svijeta upravo A1 Hrvatska odnosno tadašnji Vipnet.