Prva interaktivna mapa poslova i vještina budućnosti

blank

Zbog sve šire primjene strojeva i algoritama u radnim procesima do 2025. bit će stvoreno 97 milijuna novih radnih mjesta

Mapa poslova i vještina budućnosti razvijena je u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Algebrom i grupom SELECTIO te ekspertnim timom u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top hrvatskih tehnoloških tvrtki.

27 stručnjaka analiziralo je najveću i najrelevantniju bazu vještina na razini Europske unije kako bi doznali koje nam sve vještine trebaju za obavljanje 100 poslova budućnosti. Analizirali su opise poslova i oglase svjetskih platformi LinkedIn i Glassdoor te finalno definirali i rangirali vještine za budućnost.

blank

Stručnjaci dolaze iz akademske zajednice i top kompanija koje već danas stvaraju zanimanja budućnosti: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet organizacije i informatike, Visoko učilište Algebra, Prirodoslovno-matematički fakultet, ZŠEM, Microsoft, A1 Hrvatska, Rimac automobili, Gideon Brothers, Agrivi, Fortenova grupa, Coca-Cola HBC Hrvatska, Electrocoin, Inchoo, Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI, SELECTIO, Erste grupa, Porsche Digital Croatia, Siemens Energy te Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj.

Mapu poslova i vještina pogledajte ovdje.

„Digitalizacija poslovanja i evolucija radnih mjesta je trend već nekoliko godina, a svoj procvat doživjela je s prelaskom na rad od doma tijekom prošle godine, kada je digitalni pristup za mnoge tvrtke postao osnova poslovanja. Naša interaktivna mapa pomoći će svima da se lakše snađu u moru novih poslova te da se na jednostavniji način usmjere prilikom izbora daljnje edukacije i usavršavanja. U A1 Hrvatska pokrenuli smo početkom godine sveobuhvatni program razvoja zaposlenika temeljen upravo na detekciji vještina i znanja koje nam trebaju u budućnosti, a mapa je bila logičan slijed da istu tu temu pokrenemo u zajednici u kojoj djelujemo“, izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatske.

Ivan Skender
Ivan Skender

Stručnjaci uključeni u izradu mape ponudili su svoje viđenje budućnosti u deset gospodarskih grana: informacijskih i komunikacijskih tehnologija, autoindustrije, poljoprivrede i industrije hrane i pića, obrazovanja, financijskih usluga, zdravstva, javnog sektora, energetike, napredne proizvodnje i maloprodaje proizvoda i usluga. Kombiniranjem njihovih predviđanja izrađena je interaktivna mapa. Uz top listu sto poslova budućnosti i sto poslova u padu, daje se i uvid u vještine nužnih za budući rad u navedenim industrijama.